Borítókép: A terápiák társadalmától a teremtő vágyakig
Noran Libro Kiadó 2018
Tulajdonságok
  • 165 x 235 mm
  • 416 oldal
  • ISBN 978-615-590-043-3

több szerző A terápiák társadalmától a teremtő vágyakig

Gerevich József 70. születésnapjára

Eredeti ár: 4 500 Ft
- Tavaszi áreső -
Akciós ár: 1 125 Ft

A méltán népszerű és sokoldalú pszichiáter, Gerevich József hetvenedik születésnapjára készült kötet már a címében is az ünnepelt széles ívű pályáját tükrözi: a Terápiák társadalma Gerevich József 1983-ban megjelent, néhány nap alatt tízezer példányban elkapkodott sikerkönyvének címére utal, míg a Teremtő vágyak az utóbbi években három folytatást is megért, művészek traumáival, alkotástörténetével foglalkozó, a műveiket hihetetlen közelségbe hozó könyvsorozatára. Az ünneplő kötet szerzői a pszichológia, pszichiátria, művészettörténet neves szakemberei, barátai, tanítványai, tisztelői, akik az ünnepelt szellemiségének ezt a sokszínűségét köszöntik írásaikkal: a hétköznapokban is előforduló témákat dolgoznak fel tudományos igényességgel.

Hogyan segíti az alkotó folyamat a traumafeldolgozást? Vajon több-e a pszichiátriai beteg a művészek között? Hogyan hatnak a függőségek a művészek életére és alkotókészségére? Valóban felfedezhetők az alkoholizmus jelei a szépirodalmi művekben? Segíthet-e a művészet a gyermekvállalás nehéz kérdésében? Milyen módszerrel lehet nyomon követni a pszichiátriai betegek állapotának változását a rajzaikon keresztül? Mi jellemző a tinédzserek szerhasználatára? Mit jelent a bullying és kik esnek leginkább áldozatául? Mire kell odafigyelni a fogyatékos tanulók integrálásakor? Hogyan függ össze az agresszió az öngyilkossággal?

Számos, hasonlóan elgondolkodtató kérdésre híres alkotók példáin keresztül kapunk választ: olvashatunk többek között József Attila utolsó szerelméről, Csáth Géza és Kosztolányi Dezső különös alkotói kapcsolatáról, Verlaine és Rimbaud forró viszonyáról, de Mészöly Miklós és Polcz Alaine függőségen alapuló, 52 évig tartó házasságáról is. Gulácsy Lajos művészetét ritkaságszámba menő hiteles kórrajzán keresztül ismerhetjük meg, valamint arra is magyarázatot kapunk, hogy Rippl-Rónai József borongós, fekete képei miért alakulnak át harsány, színes alkotásokká. Végül, de nem utolsó sorban az is kiderül, milyen pszichiátriai betegsége volt Frida Kahlo-nak vagy Salvador Dalí-nak. A gyűjteményben 30 szerzőtől összesen 26 írás olvasható. A kollégák és tanítványok további alkotóerőben teljes, hosszú éveket kívánva, így köszönik meg az inspirációt, együtt gondolkodást az ünnepeltnek: Gerevich Józsefnek.

A szerzők: Ágoston Csilla, Barna Bianka, Bitter István, Czobor Pál, Csorba János, Demetrovics Zsolt, Egri Tímea, Gonda Xénia, Hárdi István, Jádi Ferenc, Kakuszi Brigitta, Kiss Éva, Koltai Mária, Konstantinos N. Fontoulakis, Kovács Emese, Kőváry Zoltán, Marjai Kamilla, Matuszka Balázs, Németh Attila, Ocsovai Dóra, Plesznivy Edit, Rihmer Annamária, Rihmer Zoltán, Simon Mária, Simon Lajos, Szabó József, Tényi Tamás, Ungvári Gábor, Zsédel Krisztina

További ajánlatunk ehhez a kiadványhoz

TOP lista

Könyv újdonságok

Előrendelhetőek kedvezménnyel

Hangoskönyv újdonságok