logo
Magyar polip

Magyar polip

A posztkommunista maffiaállam

Eredeti ár: 3 990 Ft
- Szépirodalmi akció -
Akciós ár: 599 Ft

Magyar Bálint 2001-ben „Magyar polip – a szervezett felvilág” címmel írt cikket az egészpályás lenyúlást alkalmazó, a jogállam intézményrendszerét szétzüllesztő Fideszről, illetve az általa berendezett világról, ahol a demokratikus intézményrendszer keretei között működő hatalom maffiamódszerekkel, állami segédlettel terjeszkedik lefelé. Ebben a rendszerben az állam nem a maffia eszköze, hanem maga a maffia, amely az államhatalom teljes fegyvertárát beveti politikai és gazdasági érdekei érvényesítéséért.

A cikk megjelenésekor még sokan vitatták az új fogalmi megközelítés helyességét, amelynek kulcskategóriái a „szervezett felvilág”, a „maffiamódszereket alkalmazó állam” és a „politikai családtagok” voltak.
2010-ben azonban a Fidesz–KDNP kétharmados parlamenti többségével jórészt megszűntek a hatalomgyakorlás intézményes korlátai. A párt után az állam is egyetlen személy fennhatósága alá került, aki azóta az engedelmességre kényszerítést már a társadalom egészén alkalmazza.

A rendszert leíró új fogalmi keret az elmúlt hónapokban revelációként hatott sok politológusra, szociológusra és közgazdászra. Felmerült a gondolat, hogy ezen az új nyelven lehetne modellszerűen értelmezni a jelenlegi magyar gazdasági és társadalmi viszonyokat. A kötet szerzői – mindenki a maga szakterületén – erre tesznek kísérletet.

A téma és az annak feldolgozását szolgáló fogalmi keret nemcsak Magyarország, hanem az autokratikus kísérleteknek szintén kitett kelet-európai országok esetében is fontos és időszerű, hozzájárulhat a volt Szovjetunió utódállamaiban végbemenő folyamatok megértéséhez is.

Tulajdonságok

  • 165 x 235 mm
  • 426 oldal
  • ISBN 978-615-527-449-7

További ajánlatunk

Vért
Eredeti ár: 3 800 Ft
Akciós ár: 599 Ft
Ne vígy minket a kísértésbe
Eredeti ár: 2 990 Ft
Online ár: 2 392 Ft
Neoliberális hegemónia Magyarországon
Eredeti ár: 3 990 Ft
Akciós ár: 599 Ft
Kakebo – Kiadástervező napló mindenkinek
Eredeti ár: 3 400 Ft
Online ár: 2 720 Ft