logo
Móricz Zsigmond prózai művei - 15. kötet, Kivilágos kivirradtig -  Forró mezők

Jelenleg nem rendelhető

Móricz Zsigmond

Móricz Zsigmond prózai művei - 15. kötet,
Kivilágos kivirradtig - Forró mezők


Eredeti ár: 1 590 Ft

Móricz Zsigmond életművének hatása és értékelése napjaink irodalmi közvéleményében rendkívüli változásokon megy át. A Móricz-naplók és más forrásmunkák kiadása, a legújabban kézbe vehető Móricz-monográfia, az „újraolvasó” tanulmánykötetek, a megpezsdült irodalomtörténeti eszmecserék az olvasóközönséget is egy új Móricz-kép megismerésére sarkallhatja. Sorozatunk alkalmas eddig indokolatlanul háttérbe szorult remekművek fölfedezésére és a közismert – inkább csak emlegetett – munkák élményteli befogadására.

„A nótás, dínom-dánomos magyar tönkremenés példázata kíván lenni” – írta Móricz egy ajánlóban arról a regényéről, amelyet az Úri murival párban a legvadabb, leglázasabb dzsentri-ábrázolásként emlegettünk minduntalan. Pedig a Kivilágos kivirradtig (1924) egyfajta írói szintézis: a mindenkori pótcselekvések, az emberi és animális lét átjárásai, az értelmes emberi élet fenyegetettsége, s persze az elfojtott, eltorzuló érzékiség, a házasság intézményének válsága mind-mind időtlen témái Móricznak. Móricz radikális modernsége mutatkozik meg a regény lapjain, mint ahogy bátor kísérletezőnek bizonyul a Forró mezőkben is: az ún. elitművészet ötvözése ez a regény az ún. kommersz műfajokkal, azaz a társadalmi analízisé a krimivel.
A Forró mezők (1929) tulajdonképpen detektívregény, egy megtörtént és földerítetlenül maradt gyilkosság nyomán bravúros poénnal záruló fikció – az ismert Móricz-i, vidéki televényben. Itt már a Rózsa Sándor- kötetek felé tájékozódó íróval találkozunk, aki utat keres megfogyatkozó közönségéhez, nem akármilyen színvonalon.

Tulajdonságok

  • 140 x 205 mm
  • 336 oldal
  • ISBN 978-963-097-682-4

További ajánlatunk

Természettudományi enciklopédia 10. kötet - Az…

Eredeti ár: 1 800 Ft
Természettudományi enciklopédia 2. kötet - Őslények…

Eredeti ár: 1 800 Ft
Hasznos tudás mindenkinek 30 percben – 12. Munka…

Eredeti ár: 995 Ft
Magyar história sorozat 4. kötet - Három ország…

Eredeti ár: 3 990 Ft