logo

Jelenleg nem rendelhető

Eörsi László

'Irgalomnak helye nincs'

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kivégzettjei


Eredeti ár: 5 990 Ft

A kötet 254 életrajzot foglal magában. Bírósági ítélet alapján 226 foglyot végeztek ki, négyen a fogságban haltak meg, valószínűleg őket is hóhér kezére adták volna, miként azt a 24 főt is, akik távollétében hirdettek jogerős halálos ítéletet.

Azok a szerepek, amelyeket a kivégzettek a forradalomban betöltöttek, szembeötlően különbözőek. Bármennyire is illúzióromboló, ki kell jelenteni, hogy korántsem mindnyájan voltak makulátlan hősök. Ezt elsősorban mindazok védelmében fontos hangsúlyozni, akikről valóban minden álpátosz nélkül elmondható, hogy életüket adták Magyarország függetlenségéért és demokratizálódásáért.

A közfelfogással ellentétben nem a perek voltak koncepciósak, hanem a rendszer történelemszemlélete. A forradalmat ellenforradalomnak tekintették, a függetlenségi harcot gyilkosságokká minősítették, a tanácskozásból összeesküvés vádját kreálták, a jogos követelés hangoztatását pedig izgatásnak bélyegezték. Tehát a vallomásokhoz fűzött kommentárok és az ezekhez kapcsolt paragrafusok nyomán születtek a súlyos ítéletek.

E kötet választ ad arra, hogy szociológiai szempontból kik alkották mindazok körét, akik elszenvedték a legsúlyosabb repressziót. Miért küzdöttek, mit akartak elérni ezek a forradalmárok? És kik voltak azok, akik a forradalmi vívmányokért nem sokat tettek, mégis elítéltettek? Célkitűzésem, hogy az eddigieknél objektívabb képet nyújtsak ezekről az elítéltekről.

Eörsi László

Tulajdonságok

  • 165 x 235 mm, füles kartonált
  • 608 oldal
  • ISBN 978-963-544-539-4

További ajánlatunk

Nagyhatalmi játszmák – 1956
Eredeti ár: 3 400 Ft
Online ár: 2 720 Ft
Szabadság, elvtársak!
Eredeti ár: 3 600 Ft
Online ár: 2 880 Ft
Az Osztrák–Magyar Monarchia
Eredeti ár: 7 500 Ft
Akciós ár: 6 000 Ft
A Horthy-korszak vitatott kérdései
Eredeti ár: 3 800 Ft
Akciós ár: 3 040 Ft