Borítókép: Odú
Kossuth Kiadó 2014
Tulajdonságok
  • 135 x 205 mm
  • 384 oldal
  • ISBN 978-963-097-870-5

Norman Manea Odú

Eredeti ár: 3 490 Ft
- Tavaszi áreső -
Akciós ár: 2 094 Ft

A regény cselekménye Amerikában, a modern Bábelben játszódik; mindenféle nemzetiségű száműzöttek keresik itt az identitásukat, és harcolnak az idővel, amely sehogy sem akar múlttá válni, még kevésbé jövővé. A szereplők élete ugyanolyan labirintus, mint körülöttük a tágabb környezet, amelyben saját identitásukat és a boldogságukat próbálják megtalálni.
Egyszer csak 2001. szeptember 11-ét írunk. Egyik hősünk a World Trade Center felé tart, és egyáltalán nem biztos, hogy ott tűnik el.
Két felderítetlen merénylet között jelölhető ki a regény bonyolult útvonala, amelyet főszereplője új hazájában, az odúként szolgáló könyvtárában bejár.
1991. május 21-én Ioan Petru Culianu román származású  vallástörténészt, írót, a Chicagói Egyetem negyvenegy éves tanárát, Mircea Eliade volt tanítványát és közeli munkatársát az egyetemi menza vécéjében brutálisan meggyilkolták. Óriási sajtóbotrányt váltott ki a gyilkosság híre, a merényletet sokan a román titkosszolgálat amerikai befolyásának tulajdonították, a nyugtalanságot csak fokozta, hogy a nyomozás eredménytelenül zárult.
Cosmin Dima és Mihnea Palade, a regény két szereplője személyében az olvasók számos életrajzi jegy alapján könnyen a világhírű Mircea Eliadéra és Petru Culianura ismerhetnek.
A 2001. szeptember 11-i terrortámadás, a World Trade Center ikertornyok összeomlásának szemtanújaként Norman Manea elvégzi az emigrációba kényszerült, bujdosó kelet-európai értelmiségi számvetését.

„Norman Manea könyveinek különös varázsa a tisztánlátásban rejlik, ahogyan szinte vallomásszerű erővel feltárja, miként vált az állandó menekülés, a kivetettség, a hazátlanság korunk emberének természetes létformájává.”
(Kertész Imre, Budapest, 2013. november 6.)



Az Európai Bizottság támogatást nyújtott ennek a projektnek a költségeihez.

Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért. Készült az Európai Unió Kultúra programjának támogatásával

További ajánlatunk ehhez a kiadványhoz

TOP lista

Könyv újdonságok

Előrendelhetőek kedvezménnyel

Hangoskönyv újdonságok