logo

Sajtószoba

 • Murányi Gábor cikke a HVG-ben, Ormos Mária "Hitler" című könyvéről...

 • Szögezzük le rögtön az elején: László Ágnes is értékteremtő. Olyan értékteremtő, aki bár számos kötetével, eddigi életműve egyik fertályával már soksorosan bizonyította példás közéleti érzékenységét, kimagasló felkészültségét, most, immár harmadszor, az Értékteremtők, 2016 összefoglaló című hat interjújával ismét letehetetlen írásokkal ajándékozta meg az olvasóit. Kulcsár László könyvajánlója az Infovilág internetes hírportálon.

 • Kiéhezettek – az emberiség szájkosaras, láncra vert reménysége
  M. R. Carey Kiéhezettek című könyve legalább annyira szól a belső, mint a külső konfliktusokról, és a vérbő posztapokaliptikus-kvázizombis jelenetek borzalma sokszor eltörpül a lélekben ártatlan, kedves kislány és a pokoli szituációk kontrasztjának horrora mellett. – Rusznyák Csaba írása a könyvesblog.hu weboldalon

 • Máris kész a könyv a magyar válogatott Eb-szerepléséről
  A csapat 2016
   címmel mindössze tíz nappal a döntő lefújása után könyv jelent meg az idei labdarúgó Európa-bajnokságról, melynek középpontjában a magyar válogatott franciaországi szereplése áll. – cikk az origo.hu weboldalon

 • Megjelent az Olimpia bookazine
  A Start Plusz vendége Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója volt, a Magyar olimpiai sikerek című bookazine szerzője. – Videó az atv.hu weboldalon

 • Apuka szerint állati szép gyerek vagyok: magas, mint egy zsiráf, nagyfülű, mint egy elefánt
  Talán még senkiről sem írtak le annyi téves információt, legendás, már-már mesés történetet, mint Rejtő Jenőről, aki maga is gyakran ferdített az igazságon, amikor önmagáról írt vagy nyilatkozott. Ebben a kuszaságban próbál rendet teremteni Matuscsák Tamás, a Rejtő Jenő elveszett naplója című könyvében. – cikk a könyvesblog.hu weboldalon

 • Kalauz a szelíd határozottság birodalmában – Pörös Géza: Krzysztof Zanussi világa
  Pörös Géza monográfiája furcsa okból lesz hiánypótló mű: a fiatalabbak valószínűleg csak innen ismerhetik meg a világhírű lengyel rendező, Krzysztof Zanussi filmjeinek többségét. Ugyan a könyv feladata nem ez lenne, Pörös kiváló bevezetőt nyújt az életműbe – és ennél sokkal többet is. Gyöngyösi Lilla írása a filmtekercs.hu weboldalon

 • Maurer Dóra: Mindig is európainak éreztem magam
  A művész a vele készült interjúban egészen a kezdetekig ment vissza, a gyerekkoráról, a családjáról, a főiskolai évekről is mesélt. Alább olvasható László Ágnes teljes interjúja! Néhány  érdekesebb pontot ragadtunk ki belőle a könyvesblog.hu weboldalon.

 • Értékteremtő magyarok - könyvajánló és kiadói rukk. Kossuth Kiadó küldetésének tekinti azon könyvek kiadását, amelyekből nem lesz kasszasiker, de amely kiadványok mégis fontosak, mert értéket közvetítenek. Három könyvet ajánlok figyelmetekbe: László Ágnes Értékteremtők 2016, Vekerdy Tamás Naplók könyve és Bálint György Emlékfoszlányok című könyve.  – Jolanta K. blogbejegyzése a rukkola.hu weboldalon

 • Tim Boltz, Jule Gölsdorf: Folyó ügyek
  Ebben a könyvben mindent megtalál, amit mindig is tudni szeretett volna a pisilésről, de eddig nem merte megkérdezni. Tim Boltz és Jule Gölsdorf sok-sok érdekes, sőt olykor meghökkentő dolgot derített ki erről a sokak által még mindig tabunak tartott témáról. – Zsófi bogbejegyzése a könyvutca.blogspot.hu weboldalon.

 • Ungvári Tamás az ATV 2016. június 25-i "Könyvjelző" című műsorában ismertette  Matuscsák Tamás Rejtő Jenő elveszett naplóját. (20"07'-től)

 • A ronggyá tépett internacionalizmus színre lép
  Urbán András: What is Europe? / A szarajevói MESS előadása az újvidéki Infant Fesztiválon. A darab nem színjáték, hanem a performance-szal határos zenés drámai esemény, egy punk musical, melynek szövegelemei Végel László újvidéki író Bűnhődés című naplóregényéből valók. Radics Viktória esszéje a revizoronline.com weboldalon
  .

 • Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak
  A természettudományt tanító szerző, egy barátjának állít emléket ezzel a könyvvel. Ismét a fiatalok problémái a fő csapásvonal. Aysel és Roman egy internetes oldalon lépnek kapcsolatba egymással a Sima Átkelés nevű honlapon, ahol társakat lehet keresni az öngyilkossághoz. – Csenga blogbejegyzése a betűvető.blogspot.hu weboldalon.

 • Magyarok közt európai - Még mindig nagy generáció
  Bródy János idén hetvenéves, s éppen ötven esztendeje kezdte előadóművészi, dalszövegírói pályáját. Áprilisban jubileumi koncertet adott az Arénában és Rájátszás címmel új albuma is megjelent. Első hangoskönyvének bemutatóján ugyan azt  hangsúlyozta, nem tartja magát költőnek, csupán énekelhető szövegeket ír, műveit többször önálló kötetben is kiadták. - Sándor Zsuzsanna írása a 168óra.hu weboldalon
  .

 • Szinkronosan is bizarr Tim Burton új mozijának előzetese
  Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című mesében Eva Green mutáns porontyoknak fog árvaházat vezetni. Alig pár nappal a kedvcsináló premierjét követően már el is készült… Keresztesi Ferenc írása a 24.hu weboldalon.
   

 • Lélegzetelállító a Vándorsólyom kisasszony új szinkronos előzetese
  Elképesztő látványvilága lesz Tim Burton meseadaptációjának, amelyben Eva Green játssza a címszereplő hölgyeményt. Keresztesi Ferenc írása a 24.hu weboldalon.

 • Nagy Ádám: Gyereklélek sportcipőben
  Nagy Ádám többszörös magyar válogatott futballista üzenete utánpótlás korú sportolók számára: „A sikeres, átlagon felüli sportoló – legyen szó bármilyen sportágról – fejben különbözik a versenytársaitól. A rendkívül sikeres Fejben dől el – sportpszichológia mindenkinekszerzői a fiatal és utánpótlás korosztálynak, illetve az őket nevelő szülőknek és edzőknek állították össze újabb könyveiket (Gyereklélek sportcipőben – Fiatalkori és utánpótlás sportpszichológia mindenkinek és Gyereklélek sportcipőben – mentális napló sportoló fiataloknak), amelyhez számos neves sportoló (többek között dr. Kiss Gergely, Cseh László és Erdei Zsolt) adta nevét és tapasztalatát.
  Szerző: Felix Promotion International

 • F. Dózsa Katalin: Sisi-legendák - Sisi egészen picike korom óta a nagy kedvencem. Egyszerűen imádom, talán azóta, mióta jártam a gödöllői kastélyban, ahova nagyon vágyok vissza, csak hát elég messze van... Mikula Eszter blog bejegyzése.

 • Kolbászból disznó | Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója - Félreértések elkerülése végett: semmi csúnyát nem készülök mondani se a szerzőről, sem a szerző által megírt regényíróról. Csupán arra emlékeztetek, hogy a közismert okoskodás szerint kolbászból nem lehet disznót csinálni. Most Matuscsák Tamás e könyvével mégis sikerült. És milyen helyre kis sertés lett! Bedő J. István írása az olvassbele.com weboldalon.

 • A LEKTŰRKIRÁLY - REJTŐ JENŐ „ELVESZETT” TÖRTÉNETE

  Rejtő Jenő születésének 111. évfordulóját ünnepeljük idén, és e jeles alkalomból a Noran Libro kiadó úgy döntött, megjelenteti a magyar (ál)ponyvairodalom és a kabarétréfák nagymesterének életregényét, méghozzá egyedi formában, műfajban. Sárdi Krisztina recenziója.

 • Megnyitott az Ünnepi Könyvhét - Rengetegen voltak a Vörösmarty téren, de 80 másik helyen, például Szegeden és Debrecenben is rengeteg program vár rátok. Nagy Szabolcs recenziója a szeretlekmagyarország.hu weboldalon.

 • P. Howard - Napló az elvesztett húg miatt - Az ismeretlen Rejtő Jenő – regénnyé lett a népszerű író kalandosan szomorú élete. Rácz I. Péter írása a vasárnapihírek.hu weboldalon.

 • Az új templomosok és Végzet lándzsája – A nácik okkult háborúja című könyvről

  A nácik okkult háborúja címmel újabb kötet jelent meg, amely a III. Birodalom ezoterikus fellegvárait és spirituális védműveit mutatja be. Michael FitzGerald semmit nem bízott a véletlenre, így egy bombasztikus alcímet is kapott a kiadvány: Hitler paktuma a sötétség erőivel.

 • Jávorszky Béla Szilárd - Halmos Béla emlékezete - 2016. június 4-én lenne hetvenéves Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik alapítója. 70. születésnapjára Jávorszky Béla Szilárd Halmos Béla emlékezete című könyve, amely zenei CD melléklettel jelent meg június 4-ére a Kossuth Kiadó gondozásában.

 • Matuscsák Tamás „megtalálta” és „Ifjabb James Fülig” álarca mögé rejtőzködve publikálta Rejtő Jenő egész életében vezetett fiktív naplóját.

 • Beleolvasó - Piotr Paziński: Panzió

 • Olvasnivaló: Merethe Lindstrøm: Csenddé vált napok

 • Mit szólna ehhez Bernáth József? Szörnyen ronda sütik

  "Mindenki tud főzni! Igen, mindenki. Te is! Csupán az a kérdés, hogy kinek milyen széles a repertoárja" - írja új könyvének, a Szörnyen jó szakácskönyvnek előszavában Bernáth József.

 • Könyvek Závada Páltól Ördög Nóráig - avagy mindjárt kezdődik a Könyvhét! - Az idén is a Vörösmarty téren rendezik meg a 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat június 9. és 13. között. A Könyvhét - nyolc és fél évtizedes hagyományának megfelelően - elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepe, azonban érdemes a külföldi szerzők újdonságaira is odafigyelni. Összeállításunkban a Könyvhétre érkező kötetekből szemezgettünk.

 • Olvasnivaló: Élmer Mendoza: Ezüstgolyók

 • Emlékfoszlányok Bálint Györgytől – az évszázadról

  Az ember kézbe vesz egy könyvet, és le sem teszi – amíg csak a végére nem ér. És akkor azt sajnálja, hogy miért ilyen rövid. Pedig egy egész évszázadot fog át. Úgy, ahogy egy olyan bölcs ember látja és láttatja, mint Bálint Gyuri bácsi, akit az egész ország ismer, és nagyon szeret. Olyan időkben is, amikor amúgy kevés ember szeret más embereket. A recenziót Peredi Ágnes készítette.

 • Könyvhét - Kossuth Kiadó: könyv Halmos Béláról - A szépirodalom mellett több zenei témájú, interjú-, valamint esszé jellegű kötettel jelentkezett a Kossuth Kiadó a csütörtökön kezdődő Könyvhétre. Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, szerkesztő Halmos Béláról írt könyvet, amely a népzenekutató születésének 70. évfordulójára jelent meg.

 • Könyvajánló: Több mint futó - A futás egy lehetséges pozitív módszer, hogy elinduljunk, és végigjárjunk egy utat – nemcsak konkrét versenytávokat, de saját fejlődési utunkat is. Közismert tény, hogy a futás oldja a stresszt, és a futók a beteljesült siker élményével is gazdagodnak.

 • Andrea Snow „Több, mint futó” című könyvének felolvasással egybekötött bemutatója május 19-én volt Budapesten az Örkény István könyvesboltban.

 • Bernáth József szörnyekkel folytatja - Bernáth József nem lesz ott a következő Konyhafőnök zsűrijében, helyette más tervei vannak: főzőiskolában tart kurzusokat, elkészült a második könyve Szörnyen jó szakácskönyv címmel, hamarosan pedig nekiáll a harmadiknak. A séf szerint még abból az alapanyagból is ki lehet hozni valami finomat, amit nagyon utál az ember – többek közt erről mesélt a könyvbemutatón. BELLA BRIGITTA írása az origo.hu weboldalon

 • Gyereklélek sportcipőben - "A sportoló gyerekeknek szükségük van mentális hátizsákra!"

 • Rádióbeszélgetés – MOZAIK

  Lékai Gábor vendége Matuscsák Tamás

 • Rejtő-rejtélyek remek regénye - Életrajzi konkrétumokon alapuló fikció – alighanem ez az illendő műfaji meghatározása annak a vaskos (552 oldalas!) műnek, amely ezekben az órákban jelent meg a Noran Libro Kiadónál. Matuscsák Tamás „Rejtő Jenő elveszett naplója” címmel írt életregényt a magyar irodalom Jókai után legolvasottabb, ám legrövidebb életű, legromantikusabb, a nagyközönség számára legkevésbé ismert személyiségéről. Kulcsár László írása az infovilag.hu weboldalon

 • REJTŐ JENŐ ELVESZETT NAPLÓJA - Lehetett volna bokszbajnok, színész, filozófus, mintagazda, tengerész, kereskedő, egyetemi tanár, fakír, testőr, csillagász, borszakértő, legionárius, csempész, missziós pap, futballtréner és még sok minden.

 • Rejtő Jenő elveszett naplója - Ha meghalljuk az „Uram! A késemért jöttem! ” vagy a „Sajnos reménytelen az állapota… Életben marad a szerencsétlen.” idézeteket, azonnal tudjuk, ki az írója. Azonban Rejtő Jenő élettörténetét még ma is megannyi rejtély és mítosz veszi körül.

 • J. Győri László - EGY OSSI ÉS EGY WESSI GYERMEKKORA

  Beszélgetés Jochen Schmidt és David Wagner német írókkal

 • Anna és Gaarder világa - Még mindig nem tud harmóniában élni az ember a természettel – jelentette ki a Föld napján Budapesten Jostein Gaarder jeles norvég író, aki ugyanezt figyelmeztetésként Anna világa című, magyarul most megjelent utópisztikus regényében is megfogalmazta. Falus Tamás recenziója

 • Csendes katasztrófák. Normális, hogy Párizsban 40 fok van? - Jostein Gaarder norvég író kapta a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest Nagydíját. Középiskolai tanárként kezdte pályáját, majd Sophie világa című könyvével, amely a filozófia történetét kíséri végig, főfoglalkozású íróvá vált. Az idei könyvfesztiválra jelentette meg a Kossuth Kiadó a szerző Anna világa című könyvét, amely voltaképp környezetvédelmi tanmese. A környezetvédő Gaarder a 168 Órának a klímaváltozásról is beszélt. Göbölyös N. László írása

 • A foci-EB sztárjai 2016 - A Start Plusz vendége Litván Dániel fordító.

 • Vándorsólyom kisasszony története véget ér - könyvajánló és prerukk - Sokak által várt kedvenc sorozat új része jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában, Ransom Riggs Lelkek könyvtára című könyv. A kötet Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeivel foglalkozik, és lezárja a kalandok sorát. Olvassátok a könyvajánlót és szerezzétek meg prerukkról a könyvet!

 • 45 éves szmokingban megy Cannes-ba Makk Károly - Vasárnap este a cannes-i filmfesztiválon levetítik Makk Károly Szerelem című filmjét, amely 1971-ben három díjat is nyert a versenyben. A kilencvenéves rendező elkíséri a filmet a Croisette-re, ahol évtizedeken át kedvelt visszajáró vendég volt: összesen hat filmmel szerepelt itt 1954 és 1987 között. GYÁRFÁS DÓRA írása az origo.hu weboldalon.

 • Interjú: Jostein Gaarder – A XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége, egyben a Budapest Nagydíj kitüntetettje Jostein Gaarder norvég író volt. A Sofie világa című regényével fiatalok százezreit bírta rá, hogy a filozófiáról olvassanak és elmélkedjenek, magyarul megjelent legújabb könyve pedig a klímaváltozással foglalkozik, szintén regényes, a fiatal olvasók számára is érthető és izgalmas formában. Uzseka Norbert interjúja

 • M. R. Carey – Kiéhezettek

  A történet a jövőben játszódik, az emberiség nagy része egy gyorsan terjedő fertőzés áldozatává vált. A fertőzést egy különleges gomba okozza, amely a szervezetbe jutva átveszi az irányítást a gazdatest idegrendszere fölött.

 • Könyvfesztivál: a filozófiától a norvég HarcomigA könyves mustra elkezdődött, csütörtök délután a díszvendég, Jostein Gaarder norvég író átvette a könyvfesztivál elismerését, a Budapest Nagydíjat.

 • A magyar történelem rejtélyei - Újabb értékes sorozatot indított útjára néhány hete a Kossuth Kiadó: szerzői kéthetente a nagyközönséget és a szakembereket egyaránt régóta foglalkoztató egy-egy történelmi titkunknak próbálnak a végére járni. Matuscsák Tamás recenziója az infovilág.hu weboldalon.

 • Kétszázötvenedre kettő-nyolc – Rédei professzor képeiNincs meghatóbb annál, mint amikor valaki 72 évesen veszíti el az ártatlanságát, és szorongva bár, de láthatóan élvezi. Rédei Ferenc ma ennyi idős, és most szerdán nyílt meg sajtófotóiból élete első kiállítása. Berkó Pál írása

 • Kétszázötvenedre kettő-nyolc - „Iparos voltam világéletemben - mondja Rédei -, hiszen mindig napilapnál dolgoztam, rohantam, és csak a pillanatok megörökítésére koncentráltam. Persze ez nem egyfajta megélhetési kényszerből alakult így, hanem a habitusomból, abból, amit elsősorban a sportnak köszönhettem.

 • Kétszázötvenedre kettő-nyolc - Rédei Ferenc Balogh Rudolf-díjas, Aranytollas, Pulitzer-életműdíjas fotóriporter sport és riportfotói a Népszava és Népszabadság hasábjain dokumentálták az elmúlt évtizedek Magyarországát, képeitből azonban most láthatnak először egy nagyon szűk válogatást az érdeklődők. Karip Timi írása az index.hu-n.

 • „Manapság az emberek megtorpannak a fejlődésben” - Vasárnap véget ért a XXIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek díszvendége Jostein Gaarder norvég filozófiatanár, aki 1991-ben a Sofie világa című filozófiatörténeti regényével hihetetlen sikert aratott: hatvan nyelven negyvenmillió példányt adtak el belőle. Csákvári Géza írása.

 • Balkáni Száz év magány - A Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja a kései Végel-életmű tipikus darabja, az izgalmasabb és emberközelibb fajtából. Balogh Réka recenziója.

 • A rejtélyes Sisi legendái - Milyen volt Erzsébet királyné, az 1837 karácsony estéjén született bajor hercegnő, teljes nevén Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, akit nem csupán a magyarok, de a világ nagy része is „csak” Sisiként ismer, emleget, mert egyéniségéhez ez a becéző-kedves név illik a leginkább. Kulcsár László írása az infovilag.hu weboldalon.

 • M. R. Carey: Kiéhezettek - A könyvet két nap alatt kivégeztem, alig tudtam letenni (nem is tettem). Végre egy olyan disztópia, amelynek szereplői nem tinédzserek, akik megmentik a világot, ez a könyv tényleg minden disztópiás klisétől mentes volt.

 • Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei - Egy családi tragédia után a tizenhat esztendős Jacob egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre kerül, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különös gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Recenzió a edeskiskonyvkritikak.hu weboldalon

 • Kathryn Taylor : Az örökös (Daringham Hall 1.) - Egy örökös váratlan felbukkanása, sorsszerű találkozások, régóta rejtegetett, súlyos titkok. úgy érzem a könyv csak egyfajta bevezetés volt, ezek a fordulatok, a titkok csak kisebbek voltak, rengeteg kérdést vetettek fel, és nagyobb történésekhez fognak vezetni, amik teljesen átformálják majd a  cselekményt, a szereplők jellemét.  Kíváncsi vagyok erre a kerek egészre. Recenzió a edeskiskonyvkritikak.hu weboldalon.

 • Kathryn Taylor: Az örökös (Daringham Hall 1.) - Az örökös a Daringham Hall trilógia első része, eléggé felcsigázott ahhoz, hogy nagyon várjam a további köteteit. A Daringham udvarház a negyvenes-ötvenes évek Angliáját idézte fel nekem, pedig nagyon is a mai korban játszódik a történet. Recenzió a konyvutcablogsot.hu weboldalon.

 • Önnek 200 olvasatlan üzenete van - Nehéz a regényíró élete, főleg ha olyan témához nyúl, amit már több mint tíz éve dédelget magában, és amiből eddig még egyetlen sor sem született meg. Herman Wouk grandiózus Mózes-terve lassan révbe ér, mintha 97 éves korában írt regénye, A Törvényalkotó is ennek ürügyén született volna meg. Szmerka Dániel recenziója a konyveblog.hu-n.

 • Joanna Trollope : Szeretőből feleség – recenzió
  Éljük nyugodt kis életünket. Megszokott rutin szerint telnek napjaink. Nem számítunk Rá. Villámként hasít belénk egy meg nem ismert érzés. Mi ez? A Szerelem. Megbolondít, magasba emel, felszabadít. Talán annyira megváltoztat, hogy nyugodt életünket feladva – akár családunkat, barátainkat magunk ellen fordítva – a boldogságot választjuk.

 • Beleolvasó - Jostein Gaarder: Anna világa
  A történet főszereplője Anna es Nova. Az elbeszélés kezdetén Anna tízeves, iskolába jár, barátkozik, olvas, kirándul, észreveszi a fiúkat, vagyis hát egyet. Néhány évvel később azonban különös dolog történik vele, furcsa álmai megzavarják éjszakai nyugalmát. Álmaiban egy olyan világban találja magát, ami a reális jövőben akár valósággá is válhat.

 • Octave Mirbeau - Egy szobalány naplója
  Célestine, a szobalány mesél tucatnyi tisztes polgárcsaládnál töltött szolgálatának éveiről, a nevetséges és elviselhetetlen emberi alávalóságról.Egy könyvfüggő vallomásai mostjo.hu weboldalon

 • Szeretőből feleség; Az idegen ház - könyvajánló és kiadói rukk
  Tavaly jelent meg az alábbi két könyv a Kossuth Kiadó gondozásában, Joanna Trollope Szeretőből feleség és Sophie Hannah Az idegen ház címekkel. Mind a két kötet története igazság, hazugság, bűntudat és fájdalom köré rendezi a gondolatokat. Jolanta K. írása a rukkola.hu weboldalon.

 • Beleolvasó - Váradi Júlia: Saul útja - A gondolattól a világhírig
  A könyv olvasói minderre és még sok minden másra választ találnak az alkotókkal készített beszélgetésekből és a kötetben szereplő dokumentumokból.

 • Jostein Gaarder: Anna világa - Történet a földgolyó klímájáról és környezetéről. A könyv egy igazi környezetvédelmi propagandaanyag, ami segít felnyitni a szemünket arra, ami elvész a hétköznapjainkban, arra, hogy a környezet védelme nagyon fontos feladatunk. Miközben rengeteg információval gazdagodunk a földgolyónk klímájáról, mai állapotáról, arról, hogy mi emberek mit tehetnénk, megismerjük Annát, a 16 éves norvég lányt, aki különös álmokat lát. Recenzió a konyvutcablogsot.hu weboldalon.

 • Kőrössi P. József: Az emberiség lelkiismerete - Azt tapasztalom, hogy nem csak én mint érintett örülök annak, hogy végre egy kis kiadó adja a fődíjas szerzőt. Annak idején Ernst Jandl és Mrozek is Pesti Szalon-, illetve Noran-szerző volt. – A könyvfesztivál díszvendégének kiadóját, a Noran Libro vezetőjét, Kőrössi P. Józsefet kérdeztük.
  Nagy Gabriella interjúja a litera.hu weboldalon.

 • KRZYSZTOF ZANUSSI JELENLÉTÉBEN MUTATTÁK BE A RÓLA SZÓLÓ KÖTETET - A világhírű lengyel rendező jelenlétében mutatták be hétfőn a budapesti Művész moziban Pörös Géza Krzysztof Zanussi világa című monográfiáját, melyet a Kossuth Kiadó jelentetett meg a 22. Lengyel Filmtavasz alkalmából.

 • Krzysztof Zanussi világa - A világhírű lengyel rendező jelenlétében mutatták be hétfőn a budapesti Művész moziban Pörös Géza Krzysztof Zanussi világa című monográfiáját, melyet a Kossuth Kiadó jelentetett meg a 22. Lengyel Filmtavasz alkalmából.

 • Esterházy a fájdalom terében - A budapesti Örkény István Könyvesboltban Esterházy Péter részvételével óriási érdeklődés mellett mutatták be azt a hangoskönyvet, amely az ő és Kertész Imre egy-egy írásából született. Kácsor Zsolt írása

 • Jostein Gaarder: A filozófia ma már nem az egyetemek belterjes ügye - Ha valaki pszichológushoz fordul, valahol beismeri, hogy beteg. De ez nem minden esetben igaz. Az nem betegség, ha az élet alapvető kérdései aggasztanak bennünket. Szükség van a filozófusokra, mert az embernek nemcsak a testi higiéniájára, egészségére kell ügyelnie, hanem a szellemire is. – Jostein Gaarderrel Szekeres Dóra készített exkluzív interjút.

 • A gyermekéhezés tudósa | Ferge Zsuzsa: Nem cserélek elveket – Weiler Katalin beszélgetései
  Weiler Katalin megalkuvást nem tűrően, éveken át készített beszélgetéseket a Széchenyi-díjas Ferge Zsuzsával, ennek eredményeként születhetett meg ez a memoárnak és korrajznak is beillő életút-beszélgetés.

 • Röhrig Géza: Áldozatot papok mutatnak be, nem nácik - Az Örkény István Könyvesboltban egy gombostűt se lehetett leejteni péntek délután a Saul útja című könyv bemutatóján.

 • Sem elfelejteni, sem beleőrülni nem szabad -  Az Oscar-díj utánra időzítve jelent meg a Saul útja a film történetéről a gondolattól a világhírig. Halmos Máté írása az index.hu weboldalon.

 • Váradi Júlia a Saul útja című könyvéről beszélgetett Schwajda Gergővel az Esti Start című műsorban.

 • Saul útja: a gondolattól a világhírig - A Start Plusz vendége Váradi Júlia újságíró.

 • Röhrig Géza: „Annak a nemzetnek vagy a tagja, amelyikért szégyellni is tudod magad” - Váradi Júlia, a Klubrádió műsorvezetője a Saul fia körüli hype-ot (is) meglovagolva a film alkotóival készült interjúkötetet adott ki Saul útja: A gondolattól a világhírig címmel. Muchichka László, Berecz Valter a hir24 weboldalon.

 • Kéznyújtásnyira Végel László, Kossuth díjas, vajdasági magyar íróhoz

 • Végel László köszöntése - Ha az emlékezés örömével visszagondolok a hetvenes évek második felére és a nyolcvanas évek elejére, amikor elszántan koptattuk a Varázshegynek képzelt újvidéki Forum kiadóház lépcsőit, mindjárt egy kép jut eszembe. Fenyvesi Ottó írása a uj.terasz.hu weboldalon.

 • Pályatársai köszöntötték Végel Lászlót 75. születésnapja alkalmából a PIM-ben - Pályatársai, tisztelői köszöntötték Végel László Kossuth-díjas vajdasági magyar írót 75. születésnapja és irodalmi munkássága kezdetének 50. évfordulója alkalmából szerda este a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

 • Göncz Árpád születésnapi megemlékezésére - A Göncz Árpád Alapítvány, a Kossuth Kiadó és a Noran Libro Kiadó közösen rendezte meg  Göncz Árpád születésnapi megemlékezését az Örkény István Könyvesboltban.

 • Örök rend és örök káosz között | Bornai Tibor: A sors kvantumfizikája - A „végtelenül lusta teremtő” (Peter William Atkins* által megfogal­ma­zott) elmélete, amolyan kompromisszum­keresésnek is felfogható a kreacionista és az evolucionalista szemléletmód olykor már-már elkeseredett vitáiban.

 • Magyar siker! Ötcsillagos kritika az angolul is megjelent magyar népzenei könyvről. - Jávorszky Béla Szilárd 2013-ban megjelent, a táncházmozgalmat és a hazai népzenét feldolgozó A magyar folk története című kötetét tavaly novemberben angolul is kiadták.

 • A baloldal iránytűi - 50 könyv, amit minden baloldalinak ismernie kell. Ötven különböző baloldali gondolkodót kértek arra, hogy írjanak recenziót egy számukra fontos könyvről. Majláth Ronald írása

 • ÁRNYJÁTÉK - Végel László: Balkáni szépség avagy Slemil fattyúja

  Végel László gazdag életművének egyik legjobb darabját írta meg ebben a szövevényes pikareszk regényben. Radnóti Sándor írása.

 • Végel László - Végre hosszabb időt töltöttem Budapesten. Tartottam magam szokásomhoz, amely szerint, ha meg akarom tudni, mi újság egy városban, akkor kisétálok a piacra, beülök a kávézókba, a bisztrókba, és betérek a színházakba

 • Az Iszlám Állam - Terrorizmus 2.0 - Könyvajánló | Besenyő János könyve

  Elég meggyőző már a könyv eleje is. Élmény volt elolvasni és tanulni belőle, remélem, hogy a Tudományos Kutatóhely letesz még néhány ilyen kaliberű munkát az asztalra! Szőrös Zoltán recenziója.

 • Magyar szerzők tollából még nem született ehhez hasonló elemzés. A Stefánia Palota zsúfolásig megtelt különtermében mutatták be Besenyő János, Prantner Zoltán, Speidl Bianka, Vogel Dávid: Az Iszlám Állam – Terrorizmus 2.0 Történet, ideológia, propaganda című könyvet, amely a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a Kossuth Kiadó együttműködésével jelent meg.

 • Terrorizmus 2.0 – eligazító gondolatok civilnek, katonának egyaránt - Ki ne tartana ma a terrorizmustól? Kit nem aggaszt a gondolat, amikor bemegy valamelyik nagy bevásárlóközpontba, beül egy moziba, vagy megnéz egy jó meccset – nincs-e a nézők között valaki, akinek a vastag kabát alatt nem meleg sál, hanem gyilkos robbanóöv rejlik, akiben esztelen, gyilkos indulat tombol? Dunai Péter írása az infovilag.hu-n.

 • Magyarok fejtették meg az Iszlám Állam titkát - A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet történetéről, működéséről jelentetett meg közös kiadványt a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a Kossuth Kiadó - hangzott el a köztévében.

 • Hogyan zajlott Hóman Bálint pere a népbíróság előtt? Ungváry Krisztián a BBC History magazin januári számában tekintette át, hogyan értékelhetjük ezt az eljárást.

 • Aegon művészeti díj jelöltek 2015. Sára Júlia: Grafit Márta és a kaktuszok

  Sára Júlia nagy találat. Kitűnő ötletei vannak, jól szerkeszt (poentíroz) és nyelvileg is találó. A szerkesztés is erőssége, látszik, hogy filmes képzettsége van.

 • “Nem akartuk újraírni a poptörténetet, inkább csak összegezni” – Jávorszky Béla Szilárddal beszélgettünk. POÓS ZOLTÁN recenziója a nullahategy.hu weboldalon.

 • A köröm fázásától a globalizációig. Több mint érdekes könyvet adott ki a Noran Libro kiadó. Friss Róbert írása a nepszava.hu weboldalon.

 • Ismerjétek meg a Könyvkihívás nyertesét! "Az év legkeményebb kihívása" - így hirdettük meg tavaly év elején a Kossuth Kiadóval közösen indított projektünket, a Könyvkihívást.

 • Sztárok az éjszakában - Kalmár Tibor, az egykori magyar éjszakai mulatók jeles ismerője anekdotákkal teli visszaemlékezésében kalandozik az egykori neves bárokban, presszókban, ahol az ország jeles énekesei, színészei is örömmel léptek fel – szép gázsikért.

 • Köszönjük Elnök Úr!  Különleges könyv Göncz Árpádról.

 • A maffiaállam és a kultúra – interjú Magyar Bálinttal - Nemrég jelent meg Magyar Bálint A magyar maffiaállam anatómiája című könyve, amelyben a kultúra állapotát, annak jelenkori változásait is aprólékosan elemzi. Erről a fejezetről beszélgettünk vele, de a megállapításoktól nem lett jó kedvünk. Trencsényi Zoltán írása a nol.hu weboldalon.

 • AZ ÉV LEGJOBB GYEREKKÖTETEI, AMELYEKRŐL A FELNŐTTEK IS BESZÉLNEK MAJD - Jelenlegi és leendő anyukák, apukák, figyelem! 2015 legjobb altatókönyveinek sorába állt be G. Szász Ilona Az álomszövő pendula (Naphegy) című kötetével. Herczeg-Szép Szilvia recenziója a kulter.hu weboldalon.

 • A Kárpát-medence ősi kincsei – kincskereső és kincstaláló utazásra csábító könyvremek - Elkészült, kézbe vehető (vigyázat, négy és fél kilót nyom!) a hazai könyvkiadás NAGY REMEKE. Kulcsár László beszámolója az infovilag.hu weboldalon.

 • Kádár és Fellini vitte el előle az Oscart - interjú Makk Károllyal. Makk Károly decemberben ünnepelte 90. születésnapját, megkérdeztük szerteágazó pályafutása néhány fontosabb pillanatáról. Az interjút Bicsérdi Ádám készítette a hvg.hu munkatársa.

 • Púderszín profizmus - Sallay Fanni: Álom sütikivitelben. Gyanítom azonban, Sallay »CakeShop« Fanni könyve valószínűleg hiánycikk lesz hamarosan, és a reá vágyakozók aligha fog­ják megtalálni az antikváriumban. Bodó Viktória írása az olvassbele.hu weboldalon. 

 • A KÁRPÁT-MEDENCE ŐSI MŰVÉSZETI KINCSEIT BEMUTATÓ ALBUM JELENT MEG - Mintegy 800 ezer esztendő művészetének régészeti gyűjteményekben fellelhető legjavát tárja az olvasó elé a Kárpát-medence ősi kincsei a kőkortól a honfoglalásig című művészeti album.

 • Kendőzetlen őszinteséggel - Ki volt Ferenczi Krisztina? – teszi fel a kérdést az Élni egészen című verseskötet egyik szerkesztője. Aztán meg is válaszolja: valaki, aki hitt benne, hogy az álmok nem elérhetetlenek – ha marad rájuk idő. Ferenczi Krisztinát a nyáron elvesztettük ugyan, de a versei itt maradtak nekünk. Balogh Gyula írása a nepszava.hu weboldalon.

 • A kiválasztottak árulása – Tömpe István könyvéről - Emlékiratot, családtörténetet és terjedelmes önéletrajzot vehet kézbe – karácsonyi ajándékként – az olvasó, de a 450 oldalas kötetet letéve nem csupán a szerzőről, rokonairól és munkatársairól kap plasztikus képet. A Noran Libro Kiadó gondozásában megjelent könyv, Az elitek árulása, egyszersmind történelmi kaleidoszkóp, látkép több mint száz évről. Toronyi Attila recenziója.

 • Krizsó – a tévés színházban is, könyvben is riporter marad - Nagyszerű társaságba csöppen, aki elolvassa a „Krizsó” című könyvet, amit Krizsó Szilvia, sokféle díjas ex-tévéműsorvezető jegyez, a Radnóti Színházban mostanában jubiláló Libikóka című talkshow-iból válogatva. Peredi Ágnes írása az infovilag.hu weboldalon.

 • Egy kiló liszttől a 200 milliós bizniszig - Egy kiló liszttel a tarisznyájában indult szerencsét próbálni a munkatársai szerint legtöbbször fülig érő szájú Sallay Fanni az Álom sütikivitelben című könyv szerzője.  Konopás Noémi írása az https://mno.hu/ weboldalon.

 • A Kárpát-medence ősi kincsei – kincskereső és kincstaláló utazásra csábító könyvremek - Elkészült, kézbe vehető (vigyázat, négy és fél kilót nyom!) a hazai könyvkiadás NAGY REMEKE. Kulcsár László írása a infovilag.hu weboldalon.

 • Kincsekről szóló, kincset érő könyv - Hat évnyi munka, több mint 30 múzeum közreműködése, és 2500 tárgy vizsgálata kellett hozzá, hogy létrejöjjön ez a rendkívüli, 528 oldalas, 4,5 kilógrammos könyv.

 • Podhorányi Zsolt – Mesélő kastélyok. Épített örökségünk legjelentékenyebb emlékei médiumként idézik meg egykori tulajdonosaikat, a szalonok fényárnyékos történelmét.

 • Sallay Fanni: Álom sütikivitelben. Egy könyv, ami valószínűleg hiánycikk lesz hamarosan, amit nem fognak tudni antikváriumban beszerezni a vágyakozók.

 • Krizsó Szilvia: Néha ki kell mondani, hogy elég! A kormányváltás után elvették a műsorát, aztán 2011 októberében levették a képernyőről is. Azóta talkshow-t vezet a Radnóti Színházban, kommunikációs tréningeket tart céges felső vezetőknek. Interjú Krizsó Szilviával a KRIZSÓ – 10 bizalmas beszélgetés című könyv szerzőjével. László Pál recenziója a 24.hu weboldalon.

 • Krizsó Szilvia négy éve nincs képernyőn, de még mindig kapós a tévécsatornáknál - Krizsó Szilvia, a KRIZSÓ – 10 bizalmas beszélgetés című könyv szerzője  manapság a Radnóti Színházban vezet talkshow-t, valamint kommunikációs tréningeket tart különböző cégvezetőknek. Interjú Krizsó Szilviával.

 • London Katalin: Idő - Ritkán írok albumokról, de mindig okkal teszek kivételt. London Katalin könyvével egyfelől azért, mert megérdemel egy misét, másfelől azért, mert közeleg a karácsony, feleim. Itt az első válaszom a kínzó ajándék kérdésre: az album!

 • 8 könyv, amit a Kossuth Kiadó ajánl nektek Karácsonyra - Nincs ötleted mivel lephetnéd meg szeretteidet? Ha szeretnéd könyvvel megajándékozni családtagodat, barátnődet vagy barátodat, mi segítünk a választásban. Megkérdeztük a Kossuth Kiadót, hogy milyen könyveket ajánl a könyvszerető olvasóknak Karácsonyra.

 • London Katalin  IDŐ című albuma  a Könyvjelzőben - 2015.12.05. Ungvári Tamás műsora.

 • Sikerről és kudarcról kérdezi interjúalanyait - A Start Plusz vendége Krizsó Szilvia, a KRIZSÓ – 10 bizalmas beszélgetés című könyv szerzője.

 • Friderikusz - 2015.11.18. Pár napja mutatták be London Katalin az IDŐ című, majd 150 oldalas, reprezentatív albumát, amely a fotográfusnak a magyar szellemi és művészeti élet 50 kiválóságáról készített fekete-fehér és színes képeit tartalmazza.

 • London Katalin: Idő. A STart Plusz vendége London Katalin, fotográfus és Bálint György, kertészmérnök.

 • Balkáni Szépség avagy Slemil fattyúja. A Start Plusz vendége Végel László Kossuth-díjas író, esszéista.

 • Jó ízre hangolva – avagy ahogyan Bernáth József szeret főzni és főzésre tanítani - Bernáth József, az ismert fiatal, tehetséges séf nemcsak megnyerő, közvetlen modorával, jó megjelenésével, derűjével és lezserségével hívta fel magára a szakma meg a jó falatokat kedvelők figyelmét, hanem találékonyságával, szigorúságával is. Varga Bótos Anna írása az artnews.hu weboldalon.

 • FULL(k)EUFÓRIA - Parti Nagy Lajos hangoskönyvéről - A Kossuth Könyvkiadó bocsátotta közre mind a 154 magyar mesét a szerző előadásában. Kicsi könyv MP3 CD-melléklettel.

 • Igen, ő látta Budapestet éjjel - Kalmár Tibor már eddig is jelentős régészeti munkát végzett, amikor a nagy komédiás egyé­ni­ségek meg a Fészek Klub-beli asztal­társa­ságok anekdotákká (vagy humoresz­kekké) pá­rolt történetét egy-egy ki­sebb kötetben föltálalta. Bedő J. István recenziója az Olvass bele weboldalon.

 • Emléknapok | Köszönjük, Elnök úr! - A Kossuth Kiadó az eredeti alapján most, a végső búcsú alkalmából ismét közreadta a Helikon Kiadó korábbi válogatását – immár a nagyközönség számára. Bedő J. István recenziója az Olvass bele weboldalon.

 • Különleges Göncz-kötet jelent meg - Neves művészek, tudósok, írók, költők, a közélet kiválóságai írták le gondolataikat, és így köszönték meg az államférfinak mindazt, amit a köz érdekében tett és képviselt.

 • Különleges kötet Göncz Árpádról - Különleges kötet, amely tizenöt évvel ezelőtt csak a barátok kezébe került. Akkor, amikor Göncz Árpád, a III. Magyar Köztársaság első elnöke befejezte második elnöki ciklusát.

 • Látta-e már Budapestet éjjel? - Regényes éjszakai utazás résztvevői Kalmár Tibor legújabb könyvének olvasói. A Sztárok az éjszakában című kötetben némi vidéki kitekintéssel Budapest legnevezetesebb lokáljaira emlékezik, megidézve a háború utáni évek művészvilágának ma is aktív, de mindenképpen máig ható alakjait. Bárkay Tamás írása a nol.hu weboldalon.

 • Kornai: A kapitalizmus bizonyos értelemben egyenlősít - “Piketty könyvét olvasva újra elgondolkodtam azon, voltaképpen hogyan is állunk a kapitalizmussal. Meggyőződésem, hogy az egyenlőtlenség problémája valóban nagyon súlyos, de csak egy kérdés a többi közt.”

 • Kalmár Tibor könyve egy grandiózus, humorral teli egykor volt világról - Mesélni tudni kell, s azon kevesek, akik e tudás birtokában vannak, képesek világokat teremteni, és e teremtés által világokat is megmozgatni, s aki bejut e mesebirodalomba, varázslatos dolgoknak lehet részese. Varga Bótos Anna írása az artnews.hu weboldalon.

 • A legjobb helyre került a Könyvkihívás félidei nyereménye - Megható pillanat volt, amikor az Olvasás Éjszakáján az Örkény István könyvesboltban kihirdették a sorsolás eredményét. A 26 éves jászberényi lányt családtagjai is elkísérték az eseményre, ahol átvehette a Kossuth Kiadó által felajánlott nyereményt.

 • Kalmár Tibor Sztárok az éjszakában – Látta-e már Budapestet éjjel? – énekeltük egykor a slágert, amely Zerkovitz Béla szerzeménye. Kalmár Tibor könyvében különleges éjszakai sétára és egyben időutazásra hívja az Olvasót Budapesten.

 • Alexander G. Thomas: Megszállottak – A Tesla-hadművelet – Könyvbemutató az Örkény István Könyvesboltban - 2015. szeptember 22-én került a boltokba Alexander G. Thomas, azaz Matuscsák Tamás első regénye a Megszállottak. Ványi Viktória írása az artnews.hu weboldalon.

 • Tesla teleportált macskájától a Haris-bazárig - Négyszáznégy esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Vinciből való Leonardóhoz hasonló lángelme szülessék (csaknem azonos szélességi körön!) a horvátországi Smiljanban: Nikola Tesla. Kulcsár László recenziója az infovilag.hu weboldalon.

 • KÖNYVAJÁNLÓ: ELENI KOUNALAKIS / NAGYKÖVET ASSZONY - Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete megírta a 2010 és 2013 között szerzett tapasztalatait, élményeit, személyes véleményét, azt is, amit szolgálati ideje alatt nagykövetként nem tehetett meg.

 • Könnyed memoár - Eleni Kounalakis Nagykövet asszony -  „A többi kendőlobogtatás, díszmenet” – Kiss Anna költő e két kifejezése visszhangzott bennem, miközben a kötetet olvastam, egy asszony vallomását, beszámolóját nagy ambíciójáról és annak beteljesüléséről. Tóth Zsuzsanna recenziója az olvassbele.com weboldalon.

 • RÁDIÓADÁS EGY REGÉNYRŐL, MELYNEK TESLA A FŐSZEREPLŐJE. Megszállottak, a Tesla hadművelet címmel írt izgalmas regényt Alexander G. Thomas néven Matuscsák Tamás, aki fogorvosnak indult, de volt már pénzügyi tanácsadó és rendezvényszervező is.

 • Ha félre, akkor értve… - Ravasz a könyv, sokértelmű a tanulsága. Ott vagyunk, mi is, az olvasók, a 143 oldalban, Petőfi, Vörösmarty, Ady, Faludi György, Timur Lenk, a Kennedy fiúk és a többiek társaságában, közéjük tartozunk, nem néznek ki bennünket. Horváth Kálmán recenziója az infovilag.hu weboldalon.

 • Fotóakadémia Szalay Zoltánnal – Vendég: Hajdú D. András, fotóriporter. A beszélgetésnek Hajdú, Szemük fénye című kiállítása szolgáltatta a hátteret, mely október 24-ig tekinthető meg a galériában. Ványi Viktória írása az artnews.hu weboldalon.

 • Én egy holokauszt-aktivista vagyok - Interjú Fahidi Éva holokauszt-túlélővel a Sóvirág című előadás kapcsán. Kalas Györgyi írása az index.hu weboldalon.

 • 15 találkozás a kalandos életű írózsenivel - A Kossuth Kiadó most 15 kötetben jelenteti meg az író életműinek legjavát, megtoldva a sorozatot Irving Stone káprázatos Jack London-életrajzával.

 • Jack London halhatatlan regényei - A Kossuth Kiadó 15 kötetben jelenteti meg az életmű legjavát, megtoldva a sorozatot Irving Stone káprázatos Jack London-életrajzával.

 • JACK LONDON KALANDOS ÉLETE - Sokan állítják: a világirodalmi értékrend Amerikában Jack Londonnal kezdődik.

 • NEM FANTOMNÉP - A könyv célja a zsidó kultúra szépségének, bölcsességének és etikájának a megismertetése, hogy a közoktatásban és a közgondolkodásban méltó helyére kerüljön. Szarka Zsuzsanna recenziója a szombat.org kulturális weboldalon.

 • Hajdú D. András: Szemük fénye - Húsz éve már, hogy dr. Hardi Richárd az afrikai országban praktizál, néha későn érkezik, addigra ugyanis páciensei teljesen elveszítik látásukat.

 • Látni népem birkanyájjá válását – Kácsor Zsolt /Népszabadság/ interjúja Baranyi Ferenccel, a Ballada a hunyászkodókról című új kötetéről.

 • Sára Júlia: Komoly kitartás kell az egy helyben üléshez - Sára Júlia első könyvének története van. Méghozzá nem is akármilyen. Interjú a szerzővel.

 • David M. Jones: Az inkák világa – Könyvajánló! Az Újvilág (azaz Amerika) egyik legnagyobb és legtöbb kérdést felvető civilizációja az Inka Birodalom volt. Zsednai-Vas Erika írása a gyoriszalon.hu weboldalon.

 • José Rodrigues dos Santos: Salamon kulcsa –A Salamon kulcsa egy újabb dimenzió a dos Santosi szerteágazó univerzumban, ahol ugyan tényleg minden és mindenki az, aminek, illetve akinek látszik, de mégsem teljesen olyan, mint amilyennek és akinek kinéz. Szilvási Krisztián írása a gyoriszalon.hu weboldalon.

 • "A regényről merészen kijelenthetnénk, egy zsidó Dan Brown fikciós thrillerébe csöppentünk, noha annál sokkal furfangosabban működik a szöveg, és jobban is van megírva" - írja a pozsonyi Új Szó a Kafka macskáiról 

 • Szántó T. Gábor: Kafka macskái: "A regényről merészen kijelenthetnénk, egy zsidó Dan Brown fikciós thrillerébe csöppentünk, noha annál sokkal furfangosabban működik a szöveg, és jobban is van megírva" - írja a pozsonyi Új Szó a Kafka macskáiról.

 • László Ágnes: Értékteremtők 2015 - Csupa számomra kedves vagy általam igen nagyra becsült ember került fel a listára, akiknek kíváncsi voltam az életére, a gondolataira, vagy legalább a munkásságának egyes mozzanataira. Bodó Viki könyvajánlója.

 • Pataki Ferenc: Nemzet és baloldal - Internacionalista, világpolgár, kozmopolita – olyan jelzők ezek, amelyeket hol okkal, hol ok nélkül kapnak meg a hazai baloldali pártok és mozgalmak. Majláth Ronald írása a Magyar Nemzetben.

 • Eleni Kounalakis: NAGYKÖVET ASSZONY- Tartalmát tekintve példátlan, előzményeit tekintve mégsem példa nélküli könyv jelent meg néhány hete a Kossuth Kiadónál. Révay András írása.

 • Art-terápia- A Kossuth Kiadó négy könyvújdonsága között ti is megtalálhatjátok az érdeklődésetek szerint azt, amely megváltoztathatja a hangulatotokat és kikapcsolódást jelenthet számotokra. Színezésre fel!

 • Eleni Kounalakis: NAGYKÖVET ASSZONY- Hillary Clinton akadályozta meg Orbán Viktort a diktatúra kiépítésében. Ez a mondanivalója annak a cikknek, amit Eleni Kounalakis volt budapesti nagykövet írt.

 • David Fontana: A jelek és szimbólumok titokzatos világa- Impozáns és magával ragadó kötettel vezeti be az olvasót a Kossuth Kiadó a szimbólumok világába. Szabados Éva recenziója a gyoriszalon.hu weboldalon.

 • Erin Quon és Briana Stockton: Éltető levek- Érdemes kihasználni a nyers levek tápláló és egészségvédő hatását — egy próbát mindenképp megér!

 • Eleni Kounalakis: NAGYKÖVET ASSZONY- Magyarország – amerikai szemmel. Ez a könyv „megsemmisítő kritika az Orbán-rendszerről” – mondta a mű hazai bemutatóján Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő, a könyv szakmai lektora. Kulcsár István írása az Infovilag.hu weboldalon.

 • Eleni Kounalakis: NAGYKÖVET ASSZONY- A nagykövet, aki megdöbbentően őszinte könyvet írt. Eleni Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete megírta a 2010 és 2013 között szerzett tapasztalatait, élményeit, személyes véleményét, azt is, amit szolgálati ideje alatt nagykövetként nem tehetett meg. 

 • Gépből lehet könyvet vásárolni - Pár napja nálunk is kinyitott az ország legkisebb boltja: éjjel-nappal, és még vasárnap is lehet könyvet venni gépből. Papp Sándor Zsigmond írása a Népszabadságban. 

 •  Nyaraláskor egyszerűen imádtok olvasni! – Több mint ezren válaszoltatok nyári olvasási szokásaitokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Nagy köszönet érte, szuper dolgok derültek ki. A Kossuth Kiadó által támogatott Könyvkihívás 2015 verseny kérdőíves felmérése. 

 •  Diane Keaton: Játszd újra, Diane – „Tizennégy éves voltam, amikor anyu egy szülői értekezletet követően a kezembe nyomott egy könyvet, amelynek címe: Naplóm. Ez volt a válasza arra, hogy közepes alát szereztem be nyelvtanból…” Könyvajánló! 

 • G. Szász Ilona: Álomszövő Pendula Áfonyaörvényes, levendulás sajttortaSzegedi Katalin illusztrációival kiadatni egy könyvet, mindig biztos siker. Ennél a könyvnél viszont igazán szerencsés az illusztrátor-író párosítás, hiszen G. Szász Ilonáról szintén elmondható, hogy képtelen rosszat alkotni. 

 • J. R. dos Santos: Salamon kulcsa – J. R. dos Santos legutóbb megjelent kötetének fülszövege egy olyan “davincikódos” történetet ígér, hogy az ember akarva-akaratlanul elcsábul. 

 •  Michael Dobbs: Kártyavár – Elolvastam az első pár oldalt, aztán a következőket, aztán arra lettem figyelmes, hogy a többi olvasmányomat kényszerpihenőre küldtem a Kártyavár miatt. 

 • Michael Crichton: Az elveszett világ – Az elveszett világ méltó folytatása a Jurassic Parknak. Néhol talán még le is körözi a „nagy testvért”, hiszen a cselekménye sokkal pörgősebb és akciódúsabb. 

 • Alex Gutteridge: Angyali esély: Az Angyali esély címet viselő történet egy 14 éves lány, Jessica spirituális kalandjait követi nyomon.

 • Nagykövet asszony – Madam Ambassador címmel májusban jelent meg az Egyesült Államokban Eleni Kounalakis, volt amerikai nagykövet budapesti éveit, magyarországi tapasztalatai feldolgozó könyve. László Ágnes interjúja a nagykövet asszonnyal a könyv magyarországi megjelenése előtt. 

 • Sajdik Ferenc kiállítás – Rajzoló úr rajzol, avagy Borúra derűs irodalom. Az Örkény István könyvesboltban szép számmal gyűltek össze a látogatók, rajongóknak tehát nincs híján Sajdik Ferenc, aki 80-on túl is simán letagadhatna 20-30 évet. Kiállításajánló!

 • Nagykövet asszony – Magyarország egy amerikai szemévelEleni Kounalakis, aki 2010 és 2013 között volt az Egyesült Államok budapesti nagykövete, a közelmúltban rövid, baráti látogatásra érkezett Budapestre.

 • Michael Dobbs: Kártyavár – Hogyan lehet megbuktatni egy kormányfőt? A politikai intrika mindig hálás téma, különösen, ha olyan ír róla, aki ért hozzá. Tóth Gergely recenziója az Olvassbele.com kulturális weboldalon.

 • Sajdik Ferenc kiállítás – Tényleg hasonlít Gombóc Artúrra? Nagy öröm Pompom és a Nagy ho-ho-ho-horgász rajongóinak, hogy egész nyáron látható lesz az Örkény Könyvesbolt Cultiris Galériájában Sajdik Ferenc grafikus kiállítása.

 • Sajdik Ferenc kiállítás – Borúra derűs irodalom. Sajdik világa az Örkény könyvesboltban. Kernács Gabriella művészettörténész megnyitó beszéde.

 • Sajdik Ferenc kiállítás - Sajdik megmenti a Főkukacot – Sajdik Ferenc irodalmi ihletésű karikatúráiból nyit kiállítást csütörtökön az Örkény István Könyvesbolt galériája. Bárkay Tamás írása a Népszabadságban

 • László Ágnes: Értékteremtők 2015 Nyolc név: újságíró, színész, kémikus, pszichológus… az élet legkülönbözőbb területeiről érkező emberek. Kiss Ágnes írása az Estihirlap.hu weboldalon.

 • László Ágnes: Értékteremtők 2015 – Bárcsak még többen lennének Habár a Hazám-díjat már sokadik éve adják ki, az ismertsége még mindig eléggé korlátozott. A kitüntetés nem állami, és nem is pártbeli érdemekért adják – vagyis értéke valódi értékítéletet tükröz. Bedő J. István recenziója az Olvassbele.com kulturális weboldalon.

 • Thomas Piketty: A tőke a 21. században – Marx Károly visszatért és újraírta a Tőkét.  Miért is bizonyul sikertörténetnek Piketty könyve? Vajon csupán azzal magyarázható a kétségbevonhatatlan tény, hogy a mű elképesztő módon felkavarta a port, miszerint az olvasók örültek a friss meglátásoknak? Losoncz Alpár írása az Átlátszó.hu weboldalon.

 • Thomas Piketty: A tőke a 21. században – Önkényes kapitalizmus. A tőke a 21. században így olyan mű, amely bizonyosan elnyeri minden, a jövőért aggódó olvasó figyelmét – jó esetben a politikusainkét is. Majláth Ronald recenziója a Magyar Nemzetben.

 • Michael Crichton: Jurassic Park Sokan rögtön a mozifilmre asszociálnak, ha meghallják azt a két szót, hogy Jurassic Park. A könyv azonban sok dologban különbözik filmvászonra vetett változatától. 

 • Sára Júlia: Grafit Márta és a kaktuszok – Sára Júlia furcsán érdekes, keserédes, vidáman szomorú és szívmelengetően melankolikus új könyve utazás a lélek legmélyebb bugyraiba. "A kaktuszokat maga mellé tette az ablakba, miután leült." Bodó Viki Booklány

 • Interjú Magyar Bálinttal A polip karjai – A 168 Óra címlapján Magyar Bálint, aki a lapnak adott interjúban összegzi mindazokat az ismereteket, amelyeket az elmúlt években a maffiaállam leírása kapcsán szerzett, és amelyeket új könyvben foglalt össze.

 • Aradvári-Szabolcs Mariann – Dr. Mák Erzsébet: Kiskanálnyi szeretet. Az anyuka ne hízzon, de a baba gyarapodjon. A magyar kismamák általában külföldi tanácsokra, receptekre hagyatkoznak… most azonban megjött a hazai megoldás, magyar szerzőktől itthoni alapanyagokból. Nagy Zsófia írása az Origo.hu-n.

 • Thomas Piketty: A tőke a 21. században – Morális vakság, szociális kancsalság. Marosán György írása a Népszavában.

 • László Ágnes: Értékteremtők 2015 – Nagyszerű kolléganőnk, László Ágnes is értéket teremtett, már nem először, az Értékteremtők, 2015 című interjúkötetével. Kulcsár László recenziója. 

 • Tamás Zsuzsa: Mesék a Teljességhez – No, nem volt fényes a bálterem, nem keringtek táncoló párok, és nem szólt muzsika sem – csak így szokás mondani, ha nagy a felfordulás. 

 • Makk Károly: Szeretni kell – Izgalmassá vált a találkozás a múltammalÖnéletrajzi kötetét bemutatva vendégünk volt Makk Károly.

 • Faltól Falig Fotók – Mandur László kiállítása a Cultiris Galériában.  Mandur László fotográfus kiállítását, melynek kurátora Kincses Károly fotómuzeológus, Keleti Éva fotóművész nyitotta meg Braczkó Dóra kiállításajánlója.

 • Thomas Piketty: A tőke a 21. században – És a múlt felfalja a jövőt… Bogár László cikke a Magyar Hírlapban.

 • Gregor Mayer: A nagy összeesküvés – A történelem az élet izéje, valamije, semmije.  Akárcsak az irodalom. És olykor természetesen az az érzésünk, hogy semmi új a nap alatt. Szerbhorváth György írása.

 • Tömpe István: Az elitek árulása - Tizenegy könyv, amit ne hagyjunk ki. A HVG könyvajánlója. 

 • Thomas Piketty: A tőke a 21. században –Világszenzáció Piketty könyve.  Thomas Piketty világszenzációnak kikiáltott könyve, A tőke a 21. században nem okozott csalódást a magyar kiadás "tiszteletére" rendezett konferencián.

 • Thomas Piketty: A tőke a 21. században – Magyarországot is elérte a Piketty hurrikán.  A héten bemutatták az angol Prospect magazin által 2015 legbefolyásosabb gondolkodójának választott Thomas Piketty hatalmas hatást kiváltó kötetének magyar fordítását. Bartha Ádám írása.

 • Thomas Piketty: A tőke a 21. században – Zsömle, Bokros és a vagyon.  Magyarul is megjelent Thomas Piketty több mint másfél millió példányban eladott, vagyoni egyenlőtlenségeket taglaló könyve. Bita Dániel írása a Népszabadságban.

 • Thomas Piketty: A tőke a 21. században A Start Plusz vendége Felcsuti Péter közgazdász 

 • Rockenbauer Zoltán: Apacs művészet – Máig nem hevertük ki az I. világháború következményeit A tavaly év végén megjelent Apacs művészet – Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919) című könyve kapcsán beszélgettünk Rockenbauer Zoltán művészettörténésszel, a Műcsarnok kurátorával. Barcza Réka interjúja. 

 • Joanna Trollope: Porcelánéletek.  A szerző ötödik könyvét adta ki a Kossuth kiadó. A nemrég megjelent kötet gyönyörű, porcelán almás borítójának nem tudtam ellenállni.

 • Makk Károly: Szeretni kell – Mindannyian szeretjük a jó meséket. Azokat, amik a régi, letűnt korokról szólnak, és azokat, amiket egy kedvesen anekdotázó, idősb' úr mesél el, azokat pediglen pláne, melyek olyanokról szólnak, akiket évtizedek óta csodálunk, színházból, de legfőképpen: a filmről. Booklány könyvajánlója. 

 • John Elder Robison: Nézz a szemembe, fiam! – Az Asperger-szindróma előnnyé válhat. Míg fel nem ismerik, tényleg pokoli lehet! A másság érzése, és az embertársak reakcióira vonatkozó megértés hiánya igazán nehézzé teheti az életet, s megbélyegzetté az aspergerest. Grozdits Hahó írása a Librarius.hu-n.

 • Roderick Cave, Sara Ayad: A könyv történeteAz elektronikus könyvek korában, amikor a könyv az eddig ismert formájában történetének sorsdöntő pontjához érkezett, tekintsünk vissza az előző ötezer évre. Egy a világ és egy emberiség van. Beszélgetés Monok Istvánnal. László Ágnes írása.

 • Makk Károly: Szeretni kell  – Folytassa, Charlie! Él közöttünk egy tüneményes ember, aki azon kívül, hogy megrendezett egy csomó nagyszerű filmet, mindent tud a magyar filmgyártás elmúlt 70 évéről. Erdélyi Z. Ágnes könyvajánlója az Olvassbele.com kulturális weboldalon. 

 • Esterházy Péter: A mi a bánat  – Új hangoskönyv a szavak öröméről és sok minden másról. Gépkocsiban hallgatni életveszélyes! Ezzel a megszívlelendő figyelmeztetéssel kezdte Kőrössi P. József, a Noran Kiadó ügyvezető igazgatója és irodalmi vezetője Esterházy Péter A mi a bánat című új hangoskönyvének bemutatását. Varga Bótos Anna írása. 

 • Levél a  Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorától a Bornai sejtés kapcsán.

 • Magyar Bálint A magyar maffiaállam anatómiája - Könyvbemutató a Mozsár Kávézóban.
  Köszönet Csillag Ádám, Balázs Béla-díjas és Alternatív Pulitzer-díjas dokumentumfilm-rendezőnek 

 • Ez a könyv egy mestermunka lett, igazi csiszolt gyémánt. A legfontosabb dolgokról szól, amelyek a tudomány kapcsán felmerülhetnek. - írja Bornai Tibor A sors kvantumfizikája avagy a Bornai-sejtés című könyvéről elismerően és személyre szólóan a szerző ismerőse.

 • Jó, hogy vannak emberek, akiket őszintén lehet csodálni. - Peredi Ágnes írása Fahidi Éva  A Dolgok Lelke című könyvének bemutatójáról az Örkény István Könyvesboltban.

 • A tengerszemű hölgy rejtélye - “A Zámory név nem, de Zámory vér tovább él bennem, testvéremben, az ő gyermekében, az én gyermekeimben és ő gyermekeikben…” Bruckner Éva, Csepeli György és Csepeli Miklós A tengerszemű hölgy rejtélye című dokumentumregénye a Zámory családról és rejtélyeiről mesél.

 • Történelmi látlelet családfakutatással – Csepeli György – Bruckner Éva – Csepeli Miklós A tengerszemű hölgy rejtélye - Csepeli György szociálpszichológus, Csepeli Miklós gépészmérnök, Bruckner Éva – Csepeli Miklós felesége – művészettörténész. Leszármazottai egy legendás alakokat felmutató családnak. Könyvükben elsősorban az anyai ág, a Zámoryak történetén keresztül bemutatnak csaknem négy évszázadot Magyarország történelméből.

 • A hajához nem hajlandó nyúlni - Ezzel a fotózással indult az a már tíz éve tartó munka, melynek során Fábián Évi fotóművész ismert magyar nőket fotóz, egy kicsit másképp, mint megszoktuk. Most jelent meg a második, újabb 88 portrét tartalmazó kötete, Nők Magyarországon 2 címmel.

 • Nem kell stylist - 88 nő feketén-fehéren - Gryllus Dorka, Hoyer Mária, Szvetelszky Zsuzsa, Winkler Nóra, Jakabos Zsuzsa, Miklósa Erika… Csupán néhány név a 88, saját területén rendkívüli teljesítményt nyújtó, példaértékű magyar nő közül, akit Fábián Évi egy kötetbe rendezve mutat be saját objektívén keresztül a Nők Magyarországon 2. című portrékönyvében.Forrás: Just Creative

 •  A nő nyolcvannyolcszor - Megjelent Fábián Évi portrégalériájának második része. A Nők Magyarországon 2. című kötetben 88 magyar nő fekete-fehér fotója látható, retusálatlanul.

 • Könyv a titokzatos Seuso-kincsekről - Hajdú Éva egykori miniszteri biztos, újságíró Seuso-kincs című kötetét mutatták be szerdán Budapesten, az Örkény Könyvesboltban.

 • Seuso-kincsekről szóló kötet jelent meg - Hajdú Éva egykori miniszteri biztos, újságíró Seuso-kincs című kötetét mutatták be szerdán Budapesten, az Örkény Könyvesboltban.

 •  Magyar Polip2 - Domesztikált oligarchák Elkészült a Magyar polip – a posztkommunista maffiaállam című tanulmánykötet második része; a könyv több irányból is megvilágítja az aktuális orbáni állameszme lényegét, vagyis az illiberális demokrácia mibenlétét és működését. Hargitai Miklós írása.

 • Orbán-recept a magyar polipra - A Magyar Narancs előzetes „ízelítője” a Magyar polip2 a posztkommunista maffiaállam című októberben megjelenő kötetből.

 • Életreszóló regények - Értük rajongott a fél ország a '60-as években! Szívtipró magyar színészek fiatalkori fotókon! A régi magyar filmek hihetetlen kincseket tartogatnak: remek sztorikat, kiváló színészi teljesítményeket és nem utolsósorban sármos férfiakat.

 • A zenész visszanéz - A hivatalos könyvbemutató előtt néhány nappal már ízelítőt kaphatott a nagyközönség Mihály Tamás, Basszus! Omega! című könyvéből az Olvasás Éjszakáján az Örkény István Könyvesboltban. A könyvbarátok ezen az estén valósággal megrohanták a családias hangulatú intézményt, és a nagy könyvpalotákban is élénk volt a forgalom.Podhorányi Zsolt írása.

 • Könyvet írt az Omega basszusgitárosa Basszus! Omega! – Ez egy életre szól címmel könyvet írt Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa. A könyv felidézi a sikeres zenekar elmúlt évtizedeinek legfontosabb eseményeit.Sallai László írása.

 • Az Omega túl érdekes ötven éve - Basszus! Omega! címmel írt könyvet az Omega együttes basszusgitárosa, Mihály Tamás. A kötet tapintatos összefoglalása az elmúlt évtizedeknek, a zenekar és a magyar rockzene több mint ötvenéves történetének, de elolvasása után sokan meglepődnek majd, és valószínűleg lesznek néhányan olyanok is, akik megsértődnek.

 • Jön a basszista és anekdotázik - Önéletrajzi könyvében Keith Richard kivasalta Mick Jagger heréjét. Csevegős kötetében pedig Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa csacsogja ki ötven éves együttesének némely kulisszatitkát. Csontos Tibor írása Mihály Tamás Basszus! Omega! című könyvéről.

 • Magyar festők mesterei- Föllelt Berény-kép karrierje: könyvben, árverésen - Közkinccsé vált Berény Róbert „Alvó nő fekete vázával” című alkotása. A híressé vált festmény, amely „A magyar festészet mesterei, II” sorozat most megjelent ötödik kötetében látható, 1927–28 fordulóján készült, a festő második feleségét, Breuer Etát ábrázolja, és a Virág Judit Galéria minapi árverésén 70 millió forintért kelt el. 

 • Ruttka Ildikó BAJORIMI, A KICSIHUSZÁR - Emlékkönyv, hogy sose felejtsük el Bajor Imrét. Néhány napja jelent meg az a tizenhárom évvel ezelőtti születésű kötet, amely az idén elhunyt színész életével foglalkozik.

  Koczka Máté tudósítása Ruttka Ildikó Bajorimi, a kicsihuszár című könyvének bemutatójáról.

 • Újabb fejezetek a Kicsihuszár életéből - Tegnap mutatták be Bajor Imre visszaemlékezésekkel és a színész utolsó éveit összefoglaló fejezetekkel bővült életrajzi kötetét. Az Örkény István Könyvesboltban családtagok, barátok, kollégák gyűltek össze a Bajorimi, a Kicsihuszár kedvéért. Könyvajánló Ruttka Ildikó Bajorimi, a kicsihuszár című könyvéről.

 • Könyves búcsú Bajor Imrétől - Emlékkönyvvel búcsúznak kollégái és barátai Bajor Imrétől. A színész karrierjét és magánéletét felelevenítő valamikori kötet újbóli bemutatóján Hernádi Judit, Gálvölgyi János és Jáksó László is visszaemlékezett az augusztusban elhunyt barátjára. Könyvajánló Ruttka Ildikó Bajorimi, a kicsihuszár című könyvéről.

 • A világhírű regény folytatása - Anna Karenina lánya Budapesten - Anna Karenina a világ egyik legizgalmasabb irodalmi személyisége. Ő a tragikus sorsú hősnő, aki a halálba menekült nyomorúsága elől és hátrahagyta két kisgyermekét. De vajon mi történt azokkal, akik szerették őt? Könyvajánló Lévai Katalin Anna Karenina lánya című könyvéről.

 • Amerika elhallgatott történelme - Video: Az ATV Start Plusz vendége Papp Gábor, a BBC History magazin főszerkesztője.

 • Kis legenda, hétköznapi legenda „Tibi bá’-ban az (is) a jó, hogy olyan, mint egy wurlitzer: ha egyszer beindul – a mesélőkéje –, ontja magából a történeteket. Kicsit olyan, mint Buddha vagy a bölcs rabbi. A fia ebből a szempontból más, ő játékosan kreatív elme. Interjú Ördögh Bálinttal a Rosenstein szakácskönyv megjelenése kapcsán.Szerző: Igor

 • A harcsapacalhoz nem nyúlhat más, csak én. Törődés, nem csak jó étel kell a vendégnek – vallja Rosenstein Tibor, az év vendéglőse, akinél ragyogóan megfér hagyományos és modern, feltéve, hogy az ízvilág Rosenstein marad. Pálmai Erika könyvajánlója a Rosenstein szakácskönyvről.

 • Szeretni kell - Megjelent Makk Károly filmrendező könyve - Szeretni kell címmel jelentette meg Makk Károly életrajzi könyvét a Kossuth Kiadó. A kötet keddi budapesti bemutatóján a filmrendezővel Konrád György író beszélgetett.

 • Makk Károly választott purgatóriuma - A napokban jelent meg a Kossuth Kiadó gondozásában Makk Károly Szeretni kell című kötete, melyben a szerző, mint ahogy Konrád György író megfogalmazta, filmesemények köré gyűrte a történelmet. Balogh Gyula írása.

 • MAKK KÁROLY: SZERETNI KELL - Baráti cenzorok - Makk Károly hatalom és művész viszonyáról. A Kádár-korszak egyik emblematikus, kitűnő rendezője megírta az emlékiratait Szeretni kell... címmel, többek között arról is, hogy a hatalom és az alkotóerő miféle furcsa taszító-vonzó viszonyra léphet egy diktatúrában. Hogy ez létrejöhet, persze embere is válogatja. Szénási Sándor írása.

 • Rockenbauer Zoltán bevezet minket az Apacs művészetbe - Apacs művészet – Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900-1919) címmel dolgozza fel a Nyolcak és a korszak modernista művészetének történetét Rockenbauer Zoltán művészettörténész a Noran Libro Kiadó gondozásában megjelent új könyvében.

 • „Megyek innen, mert elrókázom magam” – kultúrharc a javából! - „Ez a kiállítás az apacs-festészet csimborasszója! Az apacs-festészeté, mely ledöfi a jó ízlést, mely leveri a józan elméket, mely babérkoszorút fon a művész-őrülettől túltengő agyvelő köré…”  Könyvajánló Rockenbauer Zoltán Apacs művészet című könyvéről.

 • JÁVORSZKY BÉLA SZILÁRD: A MAGYAR JAZZ TÖRTÉNETE - Könyv, amit hallani kell - Van abban valami szép, amikor felnőtt emberek halálosan össze tudnak veszni azon, hogy mikortól is tekinthető dzsessznek a dzsessz. Még jó, hogy a kardpárbaj kiment a divatból! Simon Géza Gábor kutatásai eredményeként arra jutott, hogy már az Osztrák–Magyar Monarchia katonazenekarai is afrikai beütésekkel tarkított indulókat játszottak, de 1912-től azután már végképp kimutathatóan érződött az új amerikai zene hatása. Horváth Gábor könyvajánlója Jávorszky Béla Szilárd A magyar jazz története c. könyvről.

 • Jazz – gazdagon - A szorgalmasan gyűjtögető méhecske jut eszembe Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíróról. Évek óta a sokadik kötetben járja be a magyar zenei élet egy-egy területét. Természetesen hosszas kutató­munka, szisztematikus anyaggyűjtés után. A rock és a folklór után most A magyar jazz története ismét szintézisre törekvő mű. Eszéki Erzsébet könyvajánlója Jávorszky Béla Szilárd A magyar jazz története

 • Nyissátok ki az ajtót! - Magyar sorsfordulók küszöbnézetből Vitányi Iván új életrajzi könyvében.
  Mit ér az értelmiségi gondolata, igazsága, ha a világ, az ország úgy repül a maga évszázadok során megrajzolt pályáján, mint ama nehéz kő? Mit érnek máraik, bibók, tégéemek, petschnigek, vitányik, ha ma is inkább kölcsönből dőzsölő dzsentri akar lenne a nemzet java (java?), és nem öngondoskodó és önkorlátozó polgár, munkás, alkalmazott, vagy ésszel élő vállalkozó.
  Nógrádi Gábor írása Vitányi Iván Küszöbember című könyvéről.

 • Diane Keaton: ELÉG VOLT A BÚJÓCSKÁBÓL -  Diane Keaton megmondja, mi a szépségA Kossuth Kiadó a tavaly megjelent Játszd újra, Diane után most kiadta Diane Keaton legújabb könyvét, amely az Elég volt a bújócskából! címet kapta. Woody Allen legnagyobb múzsájának második könyve éppen olyan jópofa, mint maga a szerző. Mészáros Márton írása 

 • Kocsis András Sándor:  „A tudás örömét kínáljuk” - Most lesz 25 éve, hogy Kocsis András Sándor belépett abba a sajátos könyves fellegvárba, amit Kossuth Kiadónak hívnak. Vezetése alatt a cégcsoport növekedett: öt, különböző profillal dolgozó kiadó valamint egy három boltot üzemeltető kereskedelmi kft. munkáját fogja össze. Megjelent a Népszava és a nepszava.hu-n. Bársony Éva interjúja.

 • Aki alapjaiban rengette meg a tudományt - Most, hogy Stephen Hawking (magán)életéről film készült, amivel alkotói már két Golden Globe-ot besöpörtek, és az Oscar-jelölések száma is öt, a figyelem megint a személyiségre – is – irányul. Ismét érdekesebbé válik minden, amit írt, gondolt. Bodó Viktória (Booklány) könyvajánlója Kitty Ferguson Stephen Hawking élete és világa

 • "Ő is szokott tévedni" - Interjú Sódor Ádámmal, a Stephen Hawking élete és világa című könyv fordítójával - Kitty Ferguson Stephen Hawking élete és világa című kötete talán mindennél többet elmond a tudós életéről. Novics János interjúja a könyv fordítójával.

 • Minden mű rögtön az elején felállítja, közli a maga játékszabályait, amiket vagy elfogadunk, vagy elutasítunk. A Kafka macskái afféle fantasyként indul: egy pesti, negyvenéves, modern zsidó irodalmat tanító egyetemi oktatót megkeres egy titokzatos öreg haszid, és közli vele, hogy Franz Kafka nem halt meg 1924-ben, együtt voltak Auschwitzban – aztán ahogy jött, el is tűnik. Könyvajánló Szántó T. Gábor Kafka macskái című könyvéről

 • Lendületes regény egy rémálomról. - Ijesztő volt olvasni, hogyan tud egyik napról a másikra idegenné válni számunkra a valaha hozzánk legközelebb álló személy. Az anyagi és lelki terhek elviselése lehetetlennek tűnik. Van jó megoldás és életszemlélet ilyen esetekre? Könyvajánló Christian Jungersen Eltünsz című könyvéről.

 • Amikor visszatérnek a halottak - Egy jó alkotást egyetlen, az alapszituációra vonatkozó kérdésként meg lehet fogalmazni, maga a mű pedig erre próbál legalábbis keresni valamiféle választ – ha adni nem is. Viszont ez a kiinduló kérdés nem feltétlenül mutatja meg, hogy milyen könyvről is beszélünk. Abonyi Barbara recenziója Igor Ostachowicz Űzött lelkek éjszakája című könyvéről.

 • Csak a szemét nézze! - Fotózta Gagarint, Kádár Jánost, Antal Józsefet, Gobbi Hildát, Latinovits Zoltánt, fotózott megannyi hírességet. Szalay Zoltán portréit a magyar fotográfia legrangosabb teljesítményei között tartják számon. A Visszanéző (Legendás fotók nyomában Szalay Zoltánnal) című, mától látható kiállításán erről most bárki meggyőződhet. - Trencsényi Zoltán ajánlója a Népszabadságban és nol.hu-n.    

 • Visszagyerekedős lélekkaland Gurmai Beáta: Világszám  – Ahogy elkezdtem olvasni a könyvet, azonnal magával ragadott a lendülete, visszarepített a gyermekkorba, én is légtornász lettem, meg egykerekeztem, aztán kiálltam kurjantatni a porondra, és ott láttam magam pindur emberpalántaként, kifeszített mellkassal büszkén, a világot jelentő deszkákon. Datki Szabolcs ajánlója a prae.hu művészeti portálon.

 • Kettes látás - Arató András fotókiállításának megnyitója a Cultiris Galériában. - Völgyes Valéria (Artnews.hu) képgalériája

 • Hősök keringője | Ransom Riggs: Üresek városaAz Üresek városa folytatása, de még messze nem a befejezése a 2011-ben megjelent Vándorsólyom kis­as­szony különleges gyermekeinek. Ransom Riggs világá­ban a különleges képességű gyermekek, akik tüzet gyújtanak a tenyerükben, pihekönnyen lebegnek a levegőben, elképesztő súlyokat képesek megemelni vagy esetleg méheket nevelnek a gyomrukban, ún. időhurkokban élnek. – M. Dalnoki Fanni elemző recenziója az Olvassbele.com kulturális oldalon

 • Mamiko, az „éjszakai őrangyal” – Sára Júlia filmrendező a könyvhét alkalmából jelentette meg első regényét, a Mamiko nappalait. A főszereplő Mamiko egy mesei pótanya figura, aki titkok őrzője és kivételes tudás birtokosa lesz. Az író-rendezővel beszélgettünk arról, mennyiben más forgatókönyvet írni, mint regényt, valamint azt is elárulta, hogy milyen ihletforrásból építkezik a Mamiko. – Végh Nóra Judit interjúja a Kultúra.hu internetes oldalon.

 • Életpéldák | László Ágnes: Értékteremtők 2014 – A Kossuth Kiadó több éve adja közre ezeket a szavakból megrajzolt portrékat, azzal a talán ki sem mondott szándékkal, hogy segítsen az olvasónak is kialakítani önmagában a képet: mit tekintenek – legalábbis a társadalom egy jókora részében – igazi értéknek, és mit igaziértékteremtésnek (e tekintetben lásd ismét a bevezetőt). – Bedő J. István könyvajánlója az Olvassbele.com kulturális oldalon.

 • Gundel szakácskönyv – Egyes ritka alkalmakkor az életben, a minőség találkozik a hagyományokkal és a stílussal, a találkozásból pedig olyan produktum születik, ami a világon bárhol megállja a helyét. Ilyen lett a Gundel Szakácskönyv is, ami  a magyar gasztronómia olyan szeletét tárja olvasói elé, amire méltán lehetünk büszkék. Nem is gasztronómia ez, hanem a kultúránk része, egy valódi fogalom.  Bodó Viki (Booklány) ajánlója.

 • A nagy skizofrénia gyógyítása | Ki szereti a zsidókat? – A magyar filoszemitizmus (Szerk.: Mózes Endre)  – Mózes Endre egy alapvető pedagógiai axióma jegyében nyúl a kényes téma, a magyar-zsidó együttélés darázs­fészkéhez – nevezetesen hogy a leghatásosabb nevelő eszköz a jó példa. És irodalmunk gyöngyszemei között, történelmünk fényes és borús pillanataiban bizony hemzseg a sok jó példa. Ezeket szerkeszti össze szebbik arcunk bizonyságául. Gágyor Péter ajánlója az Olvassbele.com kulturális weboldalon

 • Norman Manea  Odú – Szembenéző olvasmány a fajsúlyos könyvek kedvelőinek Az idei könyvfesztiválra jelentette meg a Kossuth Könyvkiadó az egyik legjelentősebb kortárs román író, az Egyesült Államokban élő Norman Manea nehezen megfogalmazható műfajú, leginkább talán esszéregénynek mondható, Odú (Vizuina) című (2009-i) művét, Koszta Gabriella fordításában.Ez az író harmadik, magyar nyelven olvasható regénye. Muzsay András könyvajánlója az Infovilag.hu internetes oldalon.

 • "Első találkozásunk a molyon történt és lehet, hogy furcsa, de én azért szerettem volna olvasni ezt a könyvet, mert elég sokan találkoztak már vele és engem is kíváncsivá tett."
  Füst és csont leánya bemutató A művészet nyelve blogon.

 • Takács Karolina ismertetője a Reform desszertek című könyvről.
 • S.D. Crockett: Ha elolvad a hó – Nem tudom, S. D. Crockett hol bujkált ezidáig. Azt sem tudom, honnan vannak komoly lélektani ismeretei, amivel megrajzolja ennek a balladának is beillő kötetnek a főhősét. Tökéletesen láttatja ennek a kamaszfiúnak a gondolatai, motivációit, érzéseit. Elnagyoltan rajzol, jellemet, történetet, tájat, hátteret, mégis, minden árnyalat éles és konkrét. Érzékeny, értő ecsettel fest meg rettegést, kilátástalanságot, szeretetet, egymásra utaltságot, nem létező reményt.  Bodó Viki (Booklány) elemző, kedvcsináló könyvajánlója a vikiolvas.blogspot.hu-n.

 • “Az ötleteik indították el őket, nem egy vélt piaci rés” Veiszer Alinda: Bridge generáció – Álmokból üzletet: Prezi, Ustream, LogMeIn  –  Az interjúkészítés területén igen tapasztalt Veiszer Alinda eddig elsősorban közéleti és kulturális témákban dolgozott. A gazdaságilag sikeres cégek vezetőivel is úgy beszélgetett, hogy közéletivé váltak. Az interjúk és az átkötő gondolatok, az öt különböző élettörténetű emberrel arra világítanak rá, hogy a tárgyi tudás mellett milyen szerepet játszik az akarat, a kreativitás, a szorgalom abban, hogy gazdasági sikereket érhessenek el. - Tóth Judit Nikoletta könyvajánlója az artnews.hu kulturális weboldalon.

 • Az álmatlanság kora – Abba a filmes osztályba járt a kilencvenes évek közepén, amelyet már indulásakor próbált legendássá tenni osztályfőnökük, Herskó János. Mi lett velük? Erről is beszél Sára Júlia, aki több mint tíz esztendeje nem forgatott játékfilmet. Akkor mutatták be az Egérút című moziját egy öregedő első könyves szerzőről. Első saját regénye pedig a mostani könyvhétre jelent meg Mamiko nappalai címmel. Mondhatnánk a kötetre azt is: pesti értelmiségi horror. KARÁCSONY ÁGNES interjúja a 168 Óra hetilapban és internetes oldalán.

 • A hipszterherceg, akinek első könyvéből Zim Burton rendez filmet. – Miklya Anna könyvajánlója Ransom Riggs Üresek városa című regényéről, amely a Vándorsólyom kisasszony folytatása a könyves.blog.hu-n.

 • Félelem, ami a lelkekben áttelelt – A balkáni karcerből a szabad világba kerülő egykori rab magával vitte a félszet is. A szüntelen majrét, hogy kerül majd egy őrült, aki kinyiffantja a macskát, újra meg újra. S aki eleve szabadnak született, ugyanazt a dorombolást másként hallja ezért. - Vass Norbert kritkája Norman Manea Odú című regényéről a litera.hu-n.

 • Makrobiotika: az egészséges táplálkozás ábécéskönyve –  A makrobiotika életmód! – állítja Sebestyén Szilvia, a makrobiotika hazai mestere, akinek Makrobiotika az egészséges és harmonikus életért című könyve most érkezett a könyvesboltokba a Kossuth Kiadó új kiadványaként. Ez a táplálkozási forma olcsó! A könyv háromszáz kiváló, színesen illusztrált recepttel jelent meg tizenkét elkötelezett ember munkájából. Dobi Ildikó írása az Infovilag.hu weboldalon.

 • Könyvbemutató – Mo Yan kortárs kínai író, 1955-ben született  Kína egyik keleti tartományában,  Shandongban. Pekingben tanult, de utána elhagyta szülőhazáját. Első regényéből, A vörös cirok nemzetségéből film készült, 2012-ben pedig megkapta az irodalmi Nobel-díjat. A Nobel-díjas regényéről elöljáróban annyit tudni, hogy egyfajta posztmodernséget képvisel, ám a helyszín Kína egy képzeletbeli és zűrös városa, vagyis a címben is megjelenő Szeszföld. – Beszámoló a könyvbemutatóról a filmtekercs.hu weboldalon.

 • Értékteremtők 2014 - László Ágnes, a könyv szerzője, 2014. június 12-én az ATV Start Plusz műsorában

 • Kocsis András Sándor 2014. június 11-én az Inforádió, Aréna című műsorának volt a vendége a 85. Ünnepi Könyvhét megnyitójára készülve.

 • A magyar énekesnőt Domingo felesége is nagyra tartjaMarton Éva, a világhírű magyar énekesnő a sikereiről mesélt. A vele készült interjúból nagyon sok minden kiderül arról az asszonyról, akit dívaként, királynőként ünnepelt a zenei világ: egyszerű szülők gyermekeként született Budapesten, az édesanyján kívül három asszonynak kö
  szönheti, hogy azzá lett, akit a világ megismert. László Ágnes Értékteremtők 2014 című könyvének ajánlója a Femina.hu-n.

 • "Esterházyt hallgatni is jó" - Hangoskönyv jelent meg Esterházy Péter régebbi novelláiból - a szerző előadásában a Kossuth-Mojzer Kiadó gondozásában, Tettamanti Béla grafikai közreműködésével és lemezborítójával, Kádár Áron zenéjével. A pesti Örkény Könyvesboltban tartott bemutatón a világhírű magyar író beszélgetőpartnere Kőrössi P. József, a Noran Kiadó igazgatója volt. Dobi Ildikó tartalmas beszámolója a bemutatóról az Infovilag.hu internetes oldalon.

 • Egy falat boldogság - okosan. Megújult a TV Paprika Magazin - Turi Aniko gasztroblogger színes, tartalmas beszámolója a magazin sajtóbemutatójáról és a magazin tartalmáról a szeretlekmagyarorszag.hu weboldalon.

 • Pitsch Lajos, az ANGELA MERKEL, AZ ELSŐ című könyv szerzőjével beszélgetett Kun Zsuzsa, a Klubrádió Klubdélelőtt című műsorában március 29-én, szombaton.

 • Nimila Ági, a megújult TV Paprika Magazin főszerkesztője volt a vendége az ATV Start Plusz műsorának március 30-án reggel.

 • Egy lebilincselő krimi - Meghívás gyilkosságra. A Kossuth Kiadó spanyol krimiket bemutató sorozatának második kötete a Szeretlekmagyarország.hu-n.

 • Megjelent: Angela Merkel, az első -  A világ legbefolyásosabb nőjéről, Angela Merkel német kancellárról írt könyvet Pietsch Lajos. A könyv budapesti bemutatójáról készült írás a Metropol internetes oldalán.
 • Ki gondolta a rendszerváltáskor Orbán Viktorról, hogy új feudális Magyarországot akar teremteni kastélyokkal, libériás inasokkal? Ezt mondja Ferenczi Krisztina újságíró, aki Narancsbőr címmel írt könyvet az Orbán-birodalomról. Arról szól, miből és hogyan halmozódott föl a vagyon, amelyet a miniszterelnök politikai pályája alatt "gyűjtött össze" dinasztiájának. Már a címlap is telitalálat: focilabda, narancshéjjal borítva. Ferenczi ezt egyáltalán nem "választási" könyvnek szánta, megjelenési ideje miatt mégis az lett. Várkonyi Tibor interjúja a szerzővel a Népszava március 15-i számában és a lap internetes oldalán

 • Az ATV Egyenesbeszéd című műsorában, március 10-én Kálmán Olga kérdezte Ferenczi Krisztinát a Narancsbőr- Az Orbán vagyonok nyomában című könyvéről.

 • A „mütyürfestő” Gross Arnold - Dobi Ildikó hangulatos beszámolója a Cultiris Galériában február 27-étől látható Gross Arnold kiállításának megnyitójáról az Infovilag.hu internetes oldalon.

 • 30 évvel idősebb férfit csábított el a szexszimbólum - Kleopátra mellett Szép Heléna életébe is bepillantást nyerhetsz. - A történelem nagy rejtélyei sorozatról női szemmel a Femina.hu-n.

 • Árvai Péter, a Prezi elnöke, Veiszer Alinda Bridge generáció című könyvének egyik főszereplője találkozott Barack Obama amerikai elnökkel. Arról, hogy miként juthatott el pályafutásának erre a fontos állomására, sajtóhírünkből több minden kiderül.

 • Kiállítás - Erős színekkel - Nádas Sándor írása a 168 Órában Kocsis András Sándor kiállításáról, amely a Jókai Mór Művelődési Központban látható.      

 • Az ápolónő - Az van, amivel kezdtem: Műhelynaplót kell írnod! Ki az ágyból, már haza vittél. Városi ember vagyok, falun élek. Ő pedig a művésznő, aki nem él falun. -  A Noran Libro Kiadó befejező műhelynaplóját olvashatják vasárnapról, Kőrössi P. Józseftől.

 • A Nagy Felelőtlen - Már előző nap megszabadultam Brúnótól, a kakastól (mert van baromfiudvarom is). Zsolti levágta, megtisztítva felhozta, elkészült belőle a kakasleves tárkonyosan, lestyánnal. Vilmos szerint kannibalizmus, ha már a kakasnak neve van, és megesszük. - A Noran Libro Kiadó műhelynaplóját olvashatják szombatról, Kőrössi P. Józseftől.

 • Művészek, képek, mesék Ki ne ismerné Karády Katalin híres, cigarettás képét? Ám a szakmabelieken kívül ki tudja, hogy ki készítette? A fotós Inkey Tibor volt és őt a pályán a lánya, Inkey Alice is követte. Apja nyomdokain járva, harminc éven át dolgozott a filmgyárban, emlékeit most könyvben adta közre. A könyv bemutatásával egy időben nyílt meg a budapesti Örkény István könyvesboltban Inkey Alice képeiből egy kiállítás is, „Színészlegendák képkeretben” címmel. - Lévay András írása a könyvről és a kiállításról az Utazonet.hu és az Euroastra.hu weboldalakon.
   
 • Magyar filmek kép-mesékben - A magyar filmgyártás aranykorának nemcsak tanúja volt, hanem aktív részese is. Filmforgatásokon fotózott – úgynevezett „standfotósként”, s képei a dokumentáció, és reklám kategóriából lassanként átkerültek a művészet kategóriába. Inkey Alice képeivel ír filmtörténetet, mely No de Alizka címmel jelent meg könyv formájában. - Molnár Gabriella személyes hangú könyvajánlója a Mimind.hu weboldalon.

 • Egyszemélyes intézmények, sorakozó! 600 ezer leütésnyi önéletrajznál, filmelemzésnél, kalandnál, szerelemnél, portrénál tartunk. Benne nem csak a film világa 1945-től errefelé, benne nem csak a „hogyan néztünk filmet zárt ajtók mögött, Aczél elvtárs előtt, meg Aczél elvtárssal”-féle történetek. - A Noran Libro Kiadó műhelynaplóját olvashatják Kőrössi P. Józseftől, Makk Károly készülő önéletrajzi könyvéről.

   

 • Csak az utolsó előtti pillanat létezik - Az önmagát a titkos arcban ismétlő ember, a művész számára csak utolsó előtti pillanat létezik. Mert hasznosítható tapasztalattal megélni csak az utolsó előtti pillanatot lehet. Az utolsót már nem. - A Noran Libro Kiadó műhelynaplóját Kőrössi P. József írta szerdáról, többek között Kocsis András Sándor kiállításáról a litera.hu kulturális weboldalon.

 • Budapesten, és nem - A cigány-magyar együttélést, melyet az ország egyik legfontosabb jövőbeli problémájának gondolok, nem a GDP fogja meghatározni, nem is kormánydöntések, hanem a felek közti viszonyok minősége. Melynek első lépése az egymásra utaltság megértése, a második pedig a másik fél problémáinak megértése. - A Noran Libro Kiadó műhelynaplóját olvashatják Kőrössi P. Józseftől a litera.hu kulturális weboldalon.

 • Marokháza, Manea - Norman Maneához különleges viszony fűz. Több könyvének megjelenését kezdeményeztem Magyarországon, de még egyiknek sem sikerült a kiadójává is válnom. - Ezen a héten a Noran Libro Kiadó, vagyis Kőrössi P. József írja a műhelynaplót a Literán, elsőként Norman Manea hamarosan megjelenő új regényéről a litera.hu kulturális weboldalon. 

 • A humor háza - Fészeklakó életművészek - Szomorú világunkban ritka vendég a humor. Új viccek nem születnek, ezért is becsüljük annyira a régieket. Kezeljük értékén őket, mert nem tudni, mikor érkezik az új szállítmány! Új könyvében Kalmár Tibor is ehhez az ötlethez nyúl, amikor egy legendás hírű budapesti hely, a Fészek Klub kacagtató, és ami ennél is fontosabb: eddig jórészt nem ismert anekdotáit, szokásait rendezte kötetbe. (A humor háza – A Fészek Művészklub nagy mesélői.) Fontos adalék munkájához, hogy mindezt szinte a házigazda alaposságával, a régi lakó bennfentességével teszi, hiszen imponáló helyismerettel vezet körbe minket a legendás épületben. Berkó Pál személyes hangú könyvismertetője a 168 Óra című hetilapban és annak internetes oldalán.

 • Standfotók legendáriuma - Inkey Alice kép-meséi nemrég jelentek meg a No de Alizka! című vaskos kötetben a Noran Libro Kiadó gondozásában. A fotóművész képei február 22-ig láthatók az Örkény István Könyvesboltban. Balogh Gyula írása a Népszavában és internetes oldalán.

 • Csőtoll, papír, Édua-csavar - Gyermeklapozgatótól a pszichológiai könyvekig, Vekerdy Tamástól Vámos Tiborig, bonbonkártyáktól a boroscímkékig. Szegedtől Budapesten át Chiléig, filmstúdiótól a szempillantás alatt felismerhető Édua-stílusig, papírkosaras pokoljárástól a jó ötletig. Szűcs Édua grafikus, karikaturista és illusztrátor útját KRUG EMÍLIA skiccelte fel a 168 Óra című hetilapban és annak internetes oldalán.

 • A részlegesség jó minőségű jele - Kritika a Magyar Polipról. Magyar Bálint tanulmánykötetet szerkesztett a posztkommunista maffiaállam működéséről. Ungváry Rudolf elemzése a könyvről és a rendszerről a Magyar Narancs című hetilapban.

 • Szelényi Ivánnal, az Amerikai Egyesült Államokban élő szociológussal, a Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam című könyv egyik szerzőjével Kun Zsuzsa beszélgetett 2014. január 4-én a Klubrádió Klubdélelőtt című műsorában.

 • Angyalcsináló. Milyen beszédes, rejtélyes, hátborzongató kifejezés ez a gyerekgyilkosokra! A gyerekgyilkosokra, és azokra a bábákra, akik végeztek magzatelhajtást is. A régi vidék Magyarországának egy olyan szeletébe enged bepillantást ez a kifejezés, ami titkokkal és átkokkal terhes, és a tudatlanság levegője hatja át.  Bodó Viki könyvajánlója Jessica Gregson: Angyalcsinálók című könyvéről vikiolvas.blogspot.hu-n.
 • Polip büró Magyar polip – A posztkommunista maffiaállam - Alapmű. Az orbáni kurzus értelmezésének ez lesz a kiindulópontja. Aki érteni akarja, miben élünk, nem nélkülözheti. Nem is elégedhet meg vele. Kezdjük azzal, miről győzött meg, s folytassuk azzal, miről nem. Révész Sándor recenziója a Népszabadságban és internetes oldalán.

 • Szeszföldgömb Mo Yan Szeszföld - Majmok érlelte bor, a szeszdoktor lopott szerelme saját anyósával, gyermekevés, törpe tánca a szép nő hasán. Aki esetleg nem pontosan értette volna, hogy pontosan mit is jelentett a Svéd Akadémia 2012-es indoklásában föltűnő „hallucinatorikus realizmus” kifejezés, azt e felsorolás orientálhatja. Pető Péter elemző írása a Nobel-díjas, kínai író kötetéről a Népszabadságban és internetes oldalán.

 • Smakkol, de nem passzol Nyerges András Háztűznéző -  Egy olyan nemzeti kultúrában, melynek részeseként már egy kisiskolás is azt a tapasztalatot fogalmazhatja meg magának, hogy a szépirodalom feladata a kollektív emlékezet számára fontos múltbeli események reprezentálása (vö. Egri csillagok, A kőszívű ember fiai), nem meglepő, hogy a közvélemény jelentős hányada folyton arra vár, hogy íróink írják meg végre bizonyos közelmúltbeli események regényes dokumentációját. Pethő Anita recenziója a Népszabadságban és internetes oldalán.

 • Milyen hősök tere? Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje - Újvidék úgy volt senkié, hogy mindenkié volt. Kevésbé idealisztikus megfogalmazásban: úgy volt senkié, hogy mindenki magának akarta. (Ennek a helyzetnek a feszültsége aligha fogadható be teljességében azoknak, akik nem éltek tartósan valamely kisebbség tagjaként.) Erre mutat rá e kötet is, amelyből nem derű és optimizmus sugárzik. Ez persze nem meglepetés. Pető Péter recenziója a Népszabadságban és internetes oldalán.

 • Inkey Alice játékos filmtörténete - A Balázs Béla-díjas fényképész harminc éven át dolgozott a Magyar Filmgyártó Vállalatnál. Több mint ötven hazai film és rengeteg tévéjáték készítésénél volt jelen. A forgatásokról készült standfotói az újságok címlapján reklámozták a produkciókat. A korszak legnagyobb magyar filmeseiről, színészeiről készített portrékat. Új könyve No de Alízka! – Kép-mesék a magyar film történetében címmel nemrég jelent meg a Noran Kiadónál. Sándor Zsuzsa írása a 168 Órában

 • Ki volt a titokzatos M. S.? – könyv a mesterről és sok minden másról - Olyan kötettel lepte meg olvasóit Horváth Péter – A képíró című mű szerzője –, amely egyszerre „kalandregény”, mese és a középkor körképszerű megidézése. Az ismeretterjesztés szándéka is tetten érhető a könyvben, hiszen lapjain a cselekmény(ek)hez szorosan nem kapcsolódó történelmi tényekről is tájékozódhatunk. Toronyi Attila recenziója az Infovilag.hu internetes oldalon.

 • Belül a magyarázat - Tömören összefoglalva a művet, ez József Attila élet­rajza, kissé talán szokatlanul: a nőkhöz való viszony tükrében. Mert mi másról is szól egy élet, mint viszo­nyokról, azok változásáról, egymásra találásokról, el­szakadásokról, együtt­létről és magányról, elfoga­dásról és eltaszításról. Tóth Zsuzsanna elemző írása Valachi Anna A nő számomra rejtély - József Attila asszonyai című kötetéről az Olvassbele.com kulturális oldalon.

 • Boldogságkönyv - Maeterlinck KÉK MADÁR- nak nevezi a boldogságot, ami mindig az orrunk elől röppen fel. A Boldogságkönyvben megszólalók nem ácsolnak kalitkát a kék madárnak. De felfigyelnek arra, hogy az emberek jelentős része boldogtalanabbul él, kevesebb örömmel, jóval több szomorúsággal, mint amennyit az élet rákényszerítene. Mit csinál velünk a társadalom és mit csinálunk magunkkal mi , amitől boldogtalanok leszünk? Könyvismertető a Kor Kontroll Társaság weboldalán.

 • DOLGOZZ MÁSKÉPP - Vannak emberek, akik nem tudnak napi nyolc órát az irodában ülni, miközben aktív felettesi szigor pásztázza óráikat, hogy most akkor minek és miért is mentek ki már aznap másodszor a mosdóba. Talán egyre több van belőlük. Azokból, akik több kreatív és lelkes embert szeretnének maguk körül látni. Olyanokat, akik inspirálnak, akiktől tanulhatnak, akikkel együtt valami igazán sikereset és nagyot építhetnek - és persze olyan vezetőket, akik nyitottak az újszerű megoldásokra és van víziójuk azon túl, hogy értékesíteni akarják azt, amijük van - ami valljuk be fontos, szép és jó, de ma már egész kevés, ha nincs mögötte a 'szerelem', az 'őrültség', az 'eltökéltség',  az 'elszántság', a 'hit', és a pozitív értelembe vett 'elégedetlenség' gyönyörű egyvelege. - Oravecz Dóra személyes hangú írása Veiszer Alinda Bridge generáció című könyvéhez kapcsolódva.

 • "Móricz műveit olvasva nem maradhatunk közömbösek" - Móricz Zsigmond a huszadik század egyik meghatározó magyar íróegyénisége, aki benne van a köztudatban, és akinek az írásait kedvelik.” Móricz Zsigmond irodalmi és közéleti jelentőségéről a Kossuth Kiadó szerkesztőjével, Hitseker Máriával beszélgettünk. –  Kibelbeck Mara interjúja a cultura.hu weboldalon.

 • A nőtől a férfiig – beszélgetés Borgos Annával -  Borgos Anna genderkutató, pszichológus és irodalmár: elsősorban a női identitás sokszínű megjelenését vizsgálja, úgy a hétköznapi életben, mint alkotók sorsában és műveiben. Új kötete megjelenése kapcsán sokak által „kényesnek” tartott, ám annál időszerűbb kérdésekről beszélgettünk. - Laik Eszter interjúja a konyv7.hu kulturális oldalon.

 • Férfiélet, női sors – beszélgetés Müller Péterrel - Nagyon "benne van" Müller Péter a legújabb könyvében, mert – ahogyan fogalmazta -, a női lélek megértése, és a jó párkapcsolat megteremtése ebben az életében a sorsfeladata volt. Most már - 76 éves korában -, bátran mondhatja, hogy az utóbbi sikerült. Élete nagy szerelme ma is a felesége. - Szepesi Dóra interjúja a konyv7.hu kulturális oldalon.

 • Ott, ahol Ady és Juhász Gyula kávézott - “Ó, Nagyvárad, még megíratlan, talán soha meg nem írható regényem édes régi városa…”  Új könyvében Nagyvárad kávéházainak világát eleveníti fel az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből Péter I. Zoltán helytörténész. A kötetben az érdeklődők Ady Endre kedvenc kávéházáról és a gardedám nélkül látogatható női szeparékról is olvashatunk. A Főúr, fizetek! – Kávéházi élet Nagyváradon a Monarchia idejében című könyvében virtuális sétára invitálja az olvasókat. Recenzió a Cultura.hu oldalon.

 • A siker garantált, mert egy olyan hétpróbás profi vezeti a fakanalunkat, mint Varga Gábor, aki két korábbi könyvében is bebizonyította: nem csak a szakmája jó ismerője, de ügyesen tanítja is a lelkes amatőröket.  Bodó Viki szubjektív recenziója Varga Gábor Reform desszertek című legújabb könyvéről a vikiolvas.blogspot.hu oldalon.
 • Sikeres magyar startup vállalkozások határon túl: ez BRIDGE generáció! Könyvismertető Veiszer Alinda könyvéről a kulturcafe.hu weboldalon.

 • Regényes irodalomtörténet – József Attila asszonyai „A nő számomra rejtély” – idézi címében a huszadik század legnagyobb magyar költőjét Valachi Anna. A szerző egy híján húsz lányt/nőt/asszonyt vesz górcső alá – beleértve József Attila mosónő anyját és két nővérét.  Valachi Anna megértően és beleérzően tárja föl könyvében, hogy miért is maradt az Óda szerzője számára rejtély a nő, s hogy mi okozta József Attila végzetes magányát, partnernélküliségét. Toronyi Attila recenziója az infovilag.hu weboldalon.

 • Emlékirat és korrajz – Wisinger István, a fel nem robbant csecsemő - Izgalmas olvasmánnyal lepte meg olvasóit a hetvenes-nyolcvanas évek neves tévériportere, Wisinger István. Könyve különös címet visel: A fel nem robbant csecsemő. A kissé terjengős kötet szokatlanul őszinte önéletrajz, visszaemlékezés és értékes dokumentumgyűjtemény is egyben. Toronyi Attila elemző írása az infovilag.hu weboldalon.

 • Veiszer Alinda: Bridge generáció - A Bridge generáció című könyvében a legsikeresebb magyar startupok és azok alapítóinak világába kalauzol el bennünket – a LogMeIn, a Ustream és a Prezi világát testközelből ismerő szerzőt kérdeztük.  Krezinger Szonja interjúja Veiszer Alindával a Metropol című napilapban és internetes oldalán.

 • Muzsikás 40: villámkoncert és könyvbemutató - A Kölnből éppen csak hazaérkezett Muzsikás együttes mini koncerttel örvendeztette meg a hét végén a zenéjét kedvelő közönséget a budapesti Örkény István Könyvesboltban. Az alkalom a 40 éves zenekar történetét összefoglaló album megjelenése volt; a kötet szerzője Jávorszky Béla Szilárd. Kovács Miklós élménybeszámolója az Infovilag.hu oldalon.

 • A humor háza – újabb könyv a Fészek Művészklub nagy mesélőiről - A kötet felidézi a Fészek nagy korszakát, amikor Királyhegyi Pál és Fényes Szabolcs asztaltársaságainál anekdotákkal, viccekkel, adomákkal szórakoztatták egymást művészeti életünk jelesei. Kalmár Tibor kötete afféle nosztalgikus „művészmúzeum” hogy megőrizzen valami hangulatot az olvasónak az idők változása miatt talán már vissza sem hozhatóból. Muzsay András könyvismertetője az Infovilag.hu oldalon.

 • A bőréről van szó! Tetoválások kezdőknek - A tetoválás ma már mindennapi kultúránk részévé vált – nem árt, ha el tudunk igazodni a divatokban, stílusirányzatokban. Nem csoda, ha a témában már komoly könyvek is megjelennek. Noemi Marcos Alba Tetoválások – Szimbólumok és írásjelek címen magyarra fordított változata is ezen könyvek közé tartozik. Péli Péter recenziója a Nyel és Tudomány internetes oldalaán, a nyest.hu-n.

 • Veiszer Alinda Álmokból üzlet: BRIDGE GENERÁCIÓ - fotók az Örkény István Könyvesboltban tartott könyvbemutatóról, ahol a szerző mellett vendégünk volt Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője, a könyv szereplői közül Somlai-Fischer Ádám, a Prezi egyik alapítója, Hollósi Nikolett, a könyv szerkesztője, akikkel Timár Rita kiadói projektvezető beszélgetett. A kiadó képviseletében László Ágnes köszöntötte Veiszer Alindát, a születésnapja alkalmából. Fotók: Gergely Bea

 • Fotóalbum a Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam című könyv bemutatójáról. A nagysikerű bemutatón a könyvet Kondrád György író, Vörös Imre volt alkotmánybíró, akadémikus, Békesi László, volt pénzügyminiszter és Magyar Bálint, a kötet összeállítója, szerkesztője mutatta be a Benczúr Hotel zsúfolásig megtelt különtermeiben. Fotók: Gergely Bea.

 • Könyvbemutató és jótékonysági zsákbamacska - Gergely Bea fotóalbuma Szűcs Édua karikaturista KARIKATÚRÁK 5 című könyvének bemutatójáról. A könyvet Vágó István mutatta be. A házigazda Kőrössi P. József kiadóvezető volt.

 • Kalmár Tibor: "A humor háza" c. könyvének bemutatója a Fészek Klubban.

 • Valachi Anna  "A nő számomra rejtély"  József Attila asszonyai c. könyvének bemutatója az Örkényben.A könyvet Murányi Gábor író-újságíró mutatta be.
 • A fel nem robbant csecsemő - Emlékek és képek a XX. századból - Wisinger István könyvének bemutatója október 15-én, az Örkény István Könyvesboltban. A szerzővel Szegvári Katalin beszélgetett a házigazda Kőrössi P. József társaságában.

 • A hatjapuli bordély - Indiai erotikus történetek című könyv bemutatója október 29-én, az Örkény István Könyvesboltban. Greskovits Endre műfordítóval, a kötet szerkesztőjével és Dezső Csaba indológussal Kőrössi P. József beszélgetett. Gergely Bea képei.

 • Erősödő Európa - Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és befogadásért felelős tagjának a könyvét Balázs Péter egyetemi tanár, volt külügyminiszter mutatta be október 30-án, az Örkény István Könyvesboltban. A házigazda Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója volt.

 • Móricz Simon fotóriporter SÁRVIDÉK című  kiállítása nyílt meg ma délután 5-kor az Örkény Könyvesbolt Cultiris Galériájában. A tárlatot Gáti György fotóművész nyitotta meg. (Gergely Bea képei.)
 • Órákon át kígyózott a dedikálásra várók sora  Müller Péter Férfiélet, női sors című, új könyvének bemutatóján az Örkény István Könyvesboltban. A népszerű szerzővel László Ágnes beszélgetett. Gergely Bea képei.

 • A női lélek rejtelmei - Müller Péter „Férfiélet, női sors” című könyvének középpontjában egy hatalmas fordulat áll: összeomlóban van a férfiuralom, és jelenleg a nők nagy önmagára ébredése zajlik. Weinenger Andrea interjúja Müller Péterrel a Metropol napilapban és a metropol.hu weboldalon.
 • A megfúrt jövendő - A könyv nem könnyű olvasmány, ám aki átrágja magát rajta, azt mondja majd: megérte. És ez nem kevés. Kibédi Varga Sándor ajánlója A magyar Kártya, Beszélgetés Markó Bélával című könyvről az Olvassbele.com kulturális weboldalon.

 • Megelégelt csönd  - A gyermekkorában átélt szexuális bántalmazásról nem beszélt senkinek, bűntudat és depresszió kísérte mindennapjait. Négy és fél évig tartó pszichoterápia eredményeképpen született meg tabudöntő könyve, a Bűn vagy bűnhődés. Az álneves szerzővel, Anoni Marával készült Krausz Viktória beszélgetése a Vasárnapi Hírek szeptember 22-i számában olvasható.

 • Gergely Bea fotóalbuma Tóth Zoltán Két kor gyermeke - A demokrácia szolgája, a hatalom kritikusa című könyvének szeptember 24-én, az Örkény Könyvesboltban tartott bemutatójáról. A szerzővel Kuncze Gábor beszélgetett. A házigazda Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője volt.

 • A nevem Thomas, Forest Thomas - Sophie Jackson brit szerző második világháborús hírszerzőkről szóló könyvekben és második világháborús hírszerzési archívumokban kutakodva beleütközött Forest Thomas (Yeo-Thomas) tevékenységébe, és arra a következtetésre jutott, hogy érdemes tovább kutatnia és feldolgoznia ennek a bátor, leleményes embernek a történetét. Kulcsár István könyvajánlója A valódi James Bond - Egy szuperkém igaz története című könyvről az Infovilag.hu-n.

 • Hatalom-rajzóra - Nincs olyan kormányfői posztot magának kinéző kolléga, aki ne rögzítené: ellenfele nem akar mást, csak a hatalmat.  Pető Péter ezzel a kezdőmondattal ajánlja Csepeli György A hatalom anatómiája című könyvét a Népszabadság szeptember 21-i számában és a lap internetes oldalán is.

 • Miért nem sikerül soha? ORSZÁGKÉP 1954-BŐL - A versnek meg kell állnia a saját lábán, elvben a megírás körülményei, a mögöttes történelmi tudás, a kor, a szerző nem tartozik hozzá a megértéséhez. Dehogynem. Más kérdés, hogy a nagy költészet minden olvasóra hat, csak éppen nagyon másképpen. Kelen Károly látványosan szerkesztett ajánlója Juhász Ferenc A tékozló ország című - utánnyomásban -megjelent kötetéről a Népszabadság szeptember 20-án megjelent Magazinjában.

 • Booklány szereti... Szerelemről szólnak a történetek és háborúról, családról, munkáról, s minden egyéb  lényegi részéről az életnek.  Nem hiányozhat a korrupció és az intrika sem, természetesen.Mi több: akkoriban is voltak ugyanis "celebek", csak nem 'BB Tüncynek", hanem Lucullusnak hívták őket, esetleg Kleopátrának, vagy  Crassusnak. A botrányok meg a pletykák pedig még nagyobbat szóltak, mint manapság. Bodó Viki ajánlója Kertész István Botrányok az ókorban című könyvéről a vikiolvas.blogspot.hu-n

 • Stephen Hawking élete és világa - Booklány szerint aki keresztül ment mindazon, amin Stephen Hawking, és mindezzel együtt képes volt ilyen kivételes életművet alkotni, a legnagyobb tiszteletre érdemes. Ennek pedig úgy adhatjuk leginkább tanújelét, ha olvassuk a könyveit, meghallgatjuk az előadásait, megnézzük a sorozatát a tévében. Ez a minimum,  amit megtehetünk, csak épülésünkre szolgál. Bodó Viki figyelemfelhívó ajánlója Kitty Ferguson könyvéről a vikiolvas.blogspot.hu-n.

 • Csepeli György: A hatalom anatómiája -Többeknek el kellene olvasni ezt a könyvet, és nem azért, mert választási év jön. Esetleg pont azért. De legfőképpen amiatt, mert kell, hogy ennyi tudásszomjunk legyen, kell, hogy hajtson minket a megismerés vágya, kell, hogy ne csak könnyen irányítható bábok legyünk egy olcsó, kisvárosi marionettes kezében. Bodó Viki egyéni hangú ajánlója a könyvről a vikiolvas.blogspot.hu-n.

 • Vallomás egy traumáról és terápiáról - A könyv így nagyszerű lehetőség, hogy kicsit bekukucskáljunk egy terápia folyamatába.VassIstván pszichológus ajánlása Anoni Mara Bűn vagy bűnhődés című könyvéről a Pszichologia.com weboldalon.

 • Új formát ölt A tékozló ország - A Kossuth Kiadó Juhász Ferenc 85. születésnapjára jelentette meg új kiadásban az 1954-ben a Csillag című folyóiratban megjelent eposzát. Könyvajánló a Kultúrpart kulturális weboldalon.

 • Vágtató századok - Politikai sikerekről és csalódásokról, demokráciakudarcokról, a diktatúra véres tetteiről, a liberális, a szocialista és a konzervatív eszmerendszer évszázados alakulásáról szól Ormos Mária új esszékötete. Rab László könyvajánlója a Népszabadság augusztus 31-i számában Ormos Mária Múlt a jelenben című könyvéről.

 • Előítéletek, elhallgatások, lelki-testi betegségek csapdáiról - Igaza van előszavában a szerzőnek, aki azt írja a könyv címlapjáról, hogy „a fénykép kontextusának” ismereté­ben senki sem gondolhatja: „megint meztelen nővel” akarnak eladni egy terméket. De hát az üzleti furfang éppen abban áll, hogy a lehetséges, már a könyv címével is csábítható vásárlók többsége ezt a kontextust csak a könyvből ismerheti meg. Cserhalmi Imre elemző recenzciója Borgos Anna Nemek között című könyvéről az Olvassbele.com kulturális oldalon.

 • A fantáziám rabja vagyok –  Kurcz Orsi interjúja José Rodrigues dos Santos világhírű portugál íróval, aki az idei Könyvfesztivál egyik íróvendége volt. A történelmi kalandregények egyik nagymestereként ismert szerző a határokat feszegető és falakat ledöntő regényeiről, írói elképzeléséről mesélt.

 • Végel László: Neoplanta, avagy az Ígéret földje -"Ne izgasd magad a fogmosás miatt, mert azt mondta apám, hogy ezt a baromságot a németek találták ki, a mi kulákjaink úrhatnámságból utánozzák őket. Látta, amint a fogságban egy sváb tiszt, étkezés után, rendszeresen, hosszan öblögette a szájüregét. Naponta többször is eljátszotta ezt a rituálét."  - Végel László Neoplanta, avagy az ígéret földje című könyvét ajánlja a Litera.hu a Noran Libro Kiadó jóvoltából.

 • Keleti szél | Őszentsége, a Dalai Láma: Túl a valláson -  Meglepő, ha a világ egyik legnagyobb vallásának vezetője szekuláris etikáról ír. Még kíváncsibbá teheti a leendő olvasót, ha kiderül, hogy ezt a világi etikát előnyben részesíti a vallási erkölcstannal szemben. Makuvek Nóra figyelemfelhívó recenzicója a könyvről az Olvassbele.com kulturális oldalon.

 • Horn Gyula időtálló cölöpjei - Dicsuk Dániel ismertetője Horn Gyula Cölöpök című, utánnyomásban megjelent könyvéről.

 • A hatalom mákonya – Csepeli György „tankönyve” -  Leendő és jelenlegi politikusok bibliája lehetne „A hatalom anatómiája” című könyv, ám ők valószínűleg kézbe sem veszik a Kossuth Kiadó kötetét. Akik viszont elolvassák, olyan ismereteket szerezhetnek a társadalmi rendről, az emberi természetről, amelyek nélkülözhetetlenek mindennapjaink mélyebb megértéséhez. Toronyi Attila recenziója Csepeli György A hatalom anatómiája című könyvéről az Infovilag.hu oldalon.

 • Megírható-e a hatalom anatómiája? - A. Gergely András, az MTA Politikatudományi Intézet tudományos munkatársának méltatása Csepeli György A hatalom anatómiája című könyvéről.

 • A múltidejű jelenidő  - A történet rövid elmesélésébe fogni teljesen célszerűtlen volna, mert a regény annyira eseménydús, hogy a jelen írás terjedelméből következő vázlatosság csak félreértéseket okozhatna.Cserhalmi Imre elemző, értékelő, elgondolkodtató recenziója Horváth Péter A képíró című regényéről az Olvassbele.com irodalmi portálon.
 • A fűszálak és tejutak költőjéről - Ma az irodalmi élet, az irodalmi lapok Weörest ünneplik. Ünnepelhetik, utóvégre az irodalom tartozik neki. Most a kitüntetett figyelem, az előhajszolt érdekesség, a tudósi tárgyszerűség, az alanyi emlékezet, s a lezser hódolat (a maga értéseivel és kapitális félreértéseivel) egyaránt Weöres Sándor körül gyűl. - Kelemen Lajos esszéje Kenyeres Zoltán Weöres Sándor című könyvéről a Tiszatajonline kulturalis oldalon.

 • Két tabu Kentaurbeszéd A Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regényemhez gyűjtve az anyagot különös élettörténetekre bukkantam. Több idős ember elárulta féltve őrzött családi titkát, azt, hogy egyik-másik felmenője lelkesen üdvözölte Horthy hadseregének bácskai bevonulását, négy év múlva pedig már a partizánegységek győzelmét ünnepelte a városka főterén. Végel László a Neoplanta, avagy az Ígéret földje c. könyv szerzőjének írása a Népszabadság hétvégi mellékletében.

 • Az e-könyv illata - Egy éve még csak mutatóban volt olyan kiadó – például a Kossuth –, amely a nyomtatott mellett az e-könyv-piacra is kivitte egy művét. Az idén már a könyvhéten is megjelentek az e-könyvek. Dombi Gábor körképe az e-könyv kiadás hazai helyzetéről a Népszabadság július 20-i Hétvége című mellékletében

 • A magyar folk balladája - Halmos Béla halála szomorú apropót ad, hogy újra elolvassam A magyar folk történetét, Jávorszky Béla Szilárd remek könyvét. Balladát írok, de nem kell temetni a magyar folkot, csak Halmos Bélától búcsúzunk, akiről azt írta Jávorszky, hogy "vérbeli mozgalmár, integráló alkat", több száz muzsikust tanított és maga is gyűjtött  szlovák, ruszin, román, zsidó és cigány népzenét. A magyar folk története című alapműben, csak a születési dátuma (1946) szerepel, a következő kiadásban sajnos a másik évszám, 2013 is ott lesz majd. (Dalia László, főszerkesztő)

 • Szexuálisan zaklatták a tanárnőt - Gyerekeket tanít, miközben saját gyermekkora súlyos titkokat rejt. A névtelenséget választó budapesti tanárnő most mégis úgy döntött, könyvben osztja meg sorstársaival tragédiáját. Dési András könyvajánlója a Blikk.hu-n

 • A magyar kártya - könyvajánló a moly.hu-n Markó Béla - Kőrössi P. József A magyar kártya - Beszélgetés Markó Bélával című könyvről.

 • A ház, a tűz meg a néző - Aligha tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük: szerző beleírta magát a regényébe, méghozzá többféleképpen is. Erdélyi S. Gábor  könyvajánlója Nyerges András Háztűznéző című könyvéről a 168 Óra Online felületén.

 • A demokrácia megszüntetheti önmagát - Nyerges millió apró, de lényeges megfigyeléssel ábrázol embereket, helyzeteket, amelyekben aztán – mint tenger a pohár vízben – tökéletesen leképeződik az úgynevezett nagypolitika és országsors minden jellemzően botrányos, pitiáner, morálromboló tulajdonsága és tünete. Cserhalmi Imre elemző, értékelő könyvajánlója Nyerges András Háztűznéző című könyvéről az Olvassbele kulturális portálon.

 • Horn a rendszerváltás előtt - Könyvajánló Pünkösti Árpád A HORN című könyvéről a Royalmagazin.hu weboldalon.

 • Ígéret vagy végítélet? Újvidék polgári hagyományokkal bír, királyi város volt, de mindent felborítottak a jövevények, a szocialista modernizáció is rányomta nem is oly ronda bélyegét... Szerbhorváth György recenziója Végel László neoplanta, avagy az Ígéret Földje című új regényéről a Librarius.hu weboldalon.

 • A magyar kártya - Erre sokan felkapják a fejüket. Vagy lehet, hogy nem. Mert a többrétű metaforát a honi médiában akarva-akaratlanul némiképp el is koptattuk az utóbbi időben. A jelenség azonban, a politikai, társadalmi színjáték, amihez kapcsoljuk, sajnos továbbra is húsbavágóan eleven és lehangolóan időszerű ezeken a tájakon. Elemző, elismerő recenzió Kőrössi P. József A magyar kártya - Beszélgetés Markó Bélával  című könyvéről a romániai Népújság internetes oldalán.

 • Tényleg ő – Havas Henrik: Én vagyok A címlapon méretes hallal pózol, tehát Havas Henrik nyilvánvalóan horgásznak is remek. De hát hogyisne lenne ő nagyszerű bármiben? László Ferenc recenziója a Magyar Narancs internetes oldalán.

 • Öldöklő csata Észak és Dél között - Százötven évvel ezelőtt kezdődött a háromnapos gettysburgi csata, amely fordulópontot hozott az 1861 és 1865 között lezajlott amerikai polgárháborúban. Brian Holden Reid, a londoni King’s College professzora mondja el a Lee tábornok déli hadserege felett aratott északi győzelem történetét, amelyet Abraham Lincoln elnök pár hónappal később „a szabadság újjászületésének” nevezett. Cikkajánló az Indexen a BBC History magazin augusztusi lapszámából.

 • Egy terápia története - magadra ismersz? Egyszerre nézünk bele a szerző életébe – és a sajátunkba. Ez adja a Bűn vagy bűnhődés erejét. A könyv alcíme Vallomás egy traumáról és a terápiáról, s ahogy az olvasó halad előre a negyvenkét éves nő megrázó történetében, óhatatlanul saját magának is vallomást tesz. Pócs Balázs ajánlója az Index könyvesblogján.

 • Kötelékek - kézfogások

 • Politikában pesszimista, sajtóban szókimondó – interjú Havas Henrikkel

 • 6 éves voltam, amikor az unokatestvérem zaklatni kezdett. -  A gyermekbántalmazás - és általában a családon belüli erőszak -szigorúbb büntetéséről tárgyalnak a parlamentben. De merünk-e nyíltan beszélni a gyermekkori szexuális abúzusról? - Egresi Kata könyvajánlója a Femina.hu női internetes portálon Anoni Mara Bűn vagy bűnhődés című könyvéről, amely megrázó trauma és egy egész életet megváltoztató terápia története.

 • „A pénz kormányozza a világot” - Képes album a magyar pénz történetéről - Szénási Zsófia könyvajánlója a konyv7.hu weboldalon Pallos Lajos–Torbágyi Melinda–Tóth Csaba A magyar pénz története című könyvről, amely a Szép magyar könyv 2012 versenyen oklevélben részesült és elnyerte Orbán Viktor miniszterelnök különdíját is.

 • Olyan emberekkel készült beszélgetéseket olvastam (s nem egyet újraolvastam), akik emblematikus alakjai a kor Magyarországának, múltjuk, tevékenységük, családjuk okán. Nélkülük elképzelhetetlen helyes képet alkotni az elmúlt húsz  évünkről. Húsz évet írok, pedig valójában legalább ötvenet kellene, talán többet is. A múlt század lenyomata, a közös pontok jelennek meg ebben a névsorban. - Booklány személyes hangú könyvajánlója László Ágnes Erről még nem beszéltem senkinek című könyvéről a vikiolvas.blogspot.hu-n.

 • Aki bátran megmutatja az igazságot  - Megkésett interjúnk José Rodrigues Dos Santos portugál szerzővel még a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon készült.  Az újságíróból kalandregények sikerszerzőjévé vált, sármos és elegáns író látogatásának apropója, hogy újabb könyvét adta ki a Kossuth Kiadó. A végső titok Dos Santos ötödik magyarul megjelent regénye és talán eddigi legbátrabb vállalkozása. A tartalmas, érdekes interjú a Szerepalapítvány Művészeti Portálon jelent meg.
 • Az első betűtől az utolsóig izgalmas olvasmány, hiszen Magyarországra ismerünk az izgalmas figurákon és magán a főhősön keresztül.- Dalia László főszerkesztő ajánlója Havas Henrik Én vagyok című könyvéről a Mix Online oldalon.

 • A kíváló stilusban megírt portré hitelesen és részletesen feldolgozza Horn minden fontos pillanatát 1932 és 1990 között, a pufajkás időkről éppúgy megemlékezik, mint a külügyminiszter dilemmáiról. - Dalia László főszerkesztő ajánlója Pünkösti Árpád A HORN című könyvéről a Mix Online oldalon.

 • Az első világháború Szarajevótól Trianonig - Az első világháborúról szóló különszámot jelentetett meg a BBC History. Ismerjétek meg a frontéletet olyan életképekből, amelyek jobbára kimaradnak a történelemkönyvekből. Fotókkal illusztrált főszerkesztői ajánlás a Szeretlekmagyarország.hu weboldalon.

 • Az első világháború története Szarajevótól Trianonig – Papp Gábor, a BBC History főszerkesztője az ATV Strat című műsorában május 31-én, a magazin megjelenése napján.

 • Lézerkorongon az I. világháború – könyvpremierek a 84. ünnepi könyvhéten - Ismertető a BBC History különszámának megjelenéséről az Infovilag. hu weboldalon.

 • Az I. világháború története – Szarajevótól Trianonig - A BBC History különszámának ajánlója a kulturpart.hu weboldalon.

 • A Kossuth Kiadó újdonságai a 84. Ünnepi Könyvhétre
  A június elején esedékes Ünnepi Könyvhétre a Kossuth Kiadó újdonságaiból válo­gat­tunk néhány izgalmasnak ígérkező kötetet. Az köti össze őket, hogy a törté­ne­lem, a hatalom és a társadalom összefüggéseit igyekeznek megvilágítani. Ebbe a témakörbe tartozik a népszerű történelmi folyóirat, a BBC History külön­száma is, melynek témája az első világháború története a szarajevói merénylettől a versailles-i Kis Trianon kastélybeli békediktátumig. - Összeállítás az Olvassbele.com kulturális weboldalon.

 • C. Atkinson-C. France-M. Mayhew: Szószok nagykönyve - Azért szeretem az ilyen könyveket, mert mániákus vagyok. Tagadhatatlanul elveszett lélek a gasztronómia földjén, ahol akkor is jó enni, inni, főzni, befőzni, ha éppen az nem divat. Istenem, most éppen az, de tehetek én erről? Ugye, hogy nem :) Booklány ajánlója a vikiolvas.blogspot.hu weboldalon.

 • A Gutenberg-galaxis kezdete és jelene Jól felépített, a feszültséget az utolsó pillanatig fenntartó sztorit kapunk, amelyből egyfelől a középkori mesteremberek kevéssé ismert világába pillantunk be, másrészt nosztalgikus vagy éppen kíváncsiságot ébresztő utazást tehetünk néhány régi európai városban és New Yorkban. Tartalmas, figyelemfelhívó recenzió Tom Harper a Titkok könyve című, második magyarul megjelent regényéről az Olvassbele.com kulturális weboldalon.

 • Az ipari forradalomtól a 20. századig - A pionírok, a nagy iparmágnások és az első felhőkarcolók kora: ismertető a Metropol napilapban és weboldalán a Világtörténelmi enciklopédia 14. kötetéről.

 • Érdekességek Kádárról és a kávéházakról - Ismertető a Britannica Hungarica Nagylexikon 14. kötetéről a metropol napilapban és weboldalán.

 • BESZÉLŐ FEJEK  címmel nyílt meg Pápai Gábor karikatúrista kiállítása a Cultiris Galériában.
  A tárlatot, amely június 29-ig tekinthető meg Németh Péter, a Népszava főszerkesztője nyitotta meg.

 • Lelkiismereti okból - Szabó Zoltán diplomáciai szolgálata A népi írók körének egyik legeredetibb személyisége, Szabó Zoltán (1912–1984) életének egy rövid, de izgalmas szakaszát, párizsi diplomáciai küldetését dolgozza föl a BBC History májusi számában Noszkai Gábor. A cikk ismertetése a Népszabadság április 29-én megjelent Hétvége mellékletében.
 • Ezt a nemzetet jó néhányszor agyba-főbe verték. A magyar kártya – beszélgetés Markó Bélával címmel jelenik meg a Kőrössi P. József által jegyzett kötet május végén, a könyvhéten egy olyan játszmáról, amelynek nincs győztese, csak vesztesei. Ebből közöl egy fontos fejezetet a nol.hu.
 • Tekintse meg a Könyvfesztiválon készült képeinket!

 • José Rodrigues dos Santos: A végső titok Biblia. A Könyvek Könyve. Valamint a másként értelmezések, teljesen nyitott utalások, homályos fogalmazások irodalmi összeállítása. José Rodrigues dos Santos olvasatában pedig a szándéktalan tévedések; sokadkézből nyert, s ezáltal jelentősen torzult információk; hovatovább akaratlagos félrevezetések és szándékos csalások gyűjteménye. Szilvási Krisztián könyvajánlója a világhírű portugál író ötödik, magyarul megjelent könyvéről az ekultura.hu-n.

 • Dos Santos: Milyen lenne Jézus, ha itt élne köztünk? - Hegedűs Claudia interjúja José Rodrigues Dos Santossal újságírói és írói hitvallásáról a konyves.blog.hu-n (Index). A beszélgetésre Budapesten került sor a világhírű portugál író A végső titok című, ötödik magyarul megjelent könyve alkalmából.
 • „Könyörtelenül fekete árnyékot írt” - A kötet néhány hete jelent meg, a képzőművészet rajongóinak kihagyhatatlan, s ezt nem a recenzens rutinja mondatja, hanem a meglepődött rajongó.  - írja Tamási Orosz János elemző, tartalmas recenziójában a 60. születésnapját ünneplő Fehér László albumáról az est.hu weboldalon.

 • Gárdonyi: a láthatatlan ember. A Kossuth Kiadó szeptemberben indította el 18 kötetes Gárdonyi-sorozatát, amely ezen a héten az egyik legismertebb és legnépszerűbb regényével ér véget. Beszélgetés Tarján Tamás irodalomtörténésszel Gárdonyiról és az egyetemi oktatásban betöltött szerepéről a metropol.hu weboldalon.

 • Mit egyen a kismama? Könyvajánló a 100 egészséges étel kismamáknak című könyvről a blikk.hu-n.

 • Szerelem és mindent elsöprő szenvedély, borzongás és sötét titkok - ebből akár egy jól megírt remek thriller is kisülhet, ami bőven elég, ha egy kis tavaszi izgalomra vágysz. A Life.hu összegyűjtötte a 2013-as Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelent legújabb kedvenceit, benne Sophie Hannah Holtpont  című könyvét.

 • Régmúlt  idők, titokzatos vallások Igazi kedvcsináló olvasmány ez: hogy kutass tovább, mert szép időtöltés lesz, izgalmas és fontos! S egy könyv ennél többre nem is szólíthat. Kocsis Tamás elemző írása az Eltűnt kultuszok atlasza című könyvről az infovilag.hu weboldalon.

 • Látogatórekord a könyvfesztiválon - beszámoló a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról és többek között  J.R. dos Santos, világhírű portugál író sikeréről a KönyvesBlog (Index) weboldalon.

 • Világhíres mesék. Különleges kivitelezésű sorozatba kezdett bele a Kossuth Kiadó leányvállalata, a Ventus Libro. Az első négy kötet (Pinokkió, Kisasszonyok, A három testőr, valamint az Óz, a nagy varázsló) február közepétől kapható a boltokban. Ajánló cikk a konyvkritikak.blog.hu weboldalon.

 • Ismertető Lukács Ákos A FERJÁNCZ Klagenfurttól az elnöki székig című könyvről a Terasz.hu online kulturális magazinban

 • Még nincs befejezve a mű - Cserhalmi Imre további gondolatokra késztető írása Pünkösti Árpád A HORN című könyvéről az Olvassbele.hu kulturális weboldalon.

 • Politikus és kora - Friss Róbert cikke Pünkösti Árpádról és A HORN című könyvéről a Népszabadság április 1-i számában és a nol.hu weboldalon.

 • N. Kósa Judit: Élveboncolás saját kezűleg: Anoni Mara: Bűn vagy bűnhődés – Vallomás egy traumáról és a terápiáról című könyvről
 • Gárdonyi-sorozat: Versek, színművek - Érdekes Gárdonyi-verseket olvasni, mert egyrészt nem erről az oldaláról ismerjük, másrészt az Arany János utáni líra Adyig tartó szakaszának tipikus képviselője. Jásper Ferenc összeállítása és interjúja Cserna-Szabó Andrással, aki csak az Egri csillagokat olvasta Gárdonyitól, a Metropol napilapban és internetes oldalán.
 • János vitéz: népies meséből operett  - Öt hónap alatt kétszázezren látták az előadásokat, a János vitéz szövegéből egymillió, kottájából pedig félmillió példányt adtak el. Összeállítás a 20 kötetes könyvsorozat második kötete, Kacsóh Pongrác János vitéz című operettjének megjelenéséről a Metropol napilapban és internetes oldalán.
 • Ha arra kérne valaki, hogy vérbeli pasikönyvet ajánljak neki, akkor Gerald Seymour Tagadható halálát mondanám. A sodró lendületű recenzió szerzője, Viki szerint az író kivételes precizitással vázolja az eseményeket és azok hatásait a lapokon. Nem csak a konspiráció rajzolódik ki világosan, hanem az is, hogy mindez milyen hatással van az emberi testre és pszichére is. Kíméletlen és kérlelhetetlen, néhol nagyon naturális könyv, vérprofi, ahogy mondani szokás.

 • Nincs mögötte ország - Diószegi-Horváth Nóra interjúja Fehér László, Kossuth-díjas festővel, könyvének megjelenése és két kiállításának megnyitója kapcsán a Vasárnapi Hírekben és az újság online felületén.
 • Titokzatos életmű a Szent István körúton - beszámoló  a kulturpart.hu weboldalon Fehér László, Kossuth-díjas festőművész kiállításának megnyitójáról és új könyvének bemutatójáról, valamint Varga Bernadett interjúja Ungvári Tamás irodalomtörténésszel, aki a Fehér László című könyvet bemutatta.

 • Beszélgetés a Juventus Rádió Budapesti arcok című műsorában László Ágnessel, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetőjével újságírásról, életről, hivatásról, a könyvek iránti elkötelezettségről.

 • Tanúsíthatom, hogy Márton László tehetséges novellistaként indult, hiszen első nyilvános – egyetemi – szereplésén nekem volt szerencsém bemutatni őt (hat másik kezdő íróval együtt) Móricz Zsigmond Hét krajcárjának vidám parafrázisával. - Cserhalmi Imre személyes hangú, elemző recenziója Márton László (Párizs) Koestler asszonyai című, a Noran Libro Kiadónál megjelent könyvéről az Olvassbele.com kulturális oldalon.

 • Paul Lendvai/Lendvai Pál az osztrák és nyugat-európai, Közép-Európával kapcsolatos újságírás megkerülhetetlen alakja, mozgalmas élete joggal tarthat igényt érdeklődésre. Háromnál is sokkal több címmel jelent meg Tóth Gergely írása Paul Lendvai/Mihancsik Zsófia Három élet című könyvről az Olvassbele.com kulturális oldalon.

 • Album után, sorozat előtt. Ez bizony siker lesz - Cserhalmi Imre elemző, értékelő írása a Híres operettek sorozatról és A csárdáskirálynő című első kötetről az Olvassbele.com kulturális portálon.

 • Életrajzi könyv jelent meg Horn Gyuláról. -  A sajtóbemutatón készült felvételen a könyv szerzője, Pünkösti Árpád is megszólal.
 • Pünkösti Árpád A HORN című könyve sajtóbemutatóján készült Kertész Gábor képgalériája, amely a nepszava.hu weboldalon jelent meg.

 • Horn Gyula volt miniszterelnök életét a rendszerváltásig követő könyvet mutattak be pénteken, Budapesten -  Helyszíni beszámoló Pünkösti Árpád A HORN című könyvéről a metropol.hu weboldalon.

 • Videóösszeállítás a Híres operettek című új 20 részes könyv és CD sorozat sajtótájékoztatójáról.

 • No nézd csak, egy valódi kémtörténet! Ilyen azért nem mindennapi falat, még Booklánynak sem -  Bodó Viki könnyed, lendületes írása Juan Pujol Garcia-Nigel West A kém neve Garbo című könyvéről a vikiolvas.blogspot oldalon.

 • Regényes élet festői leírással. Megrázó életút regénye ez: egy olyan művészről szól, aki eldobja magától az üzleti élet nyújtotta biztonságot, és a festészetre teszi fel az életét. Zemen Annamária elemző könyvajánlója  Henri Perruchot Gauguin élete című könyvről az Olvassbele.com kulturális weboldalon.
   
 • Esélyes a hónap könyvre címre! Ennyire árnyalt, már-már színházi élményt nagyon régen nem nyújtott számomra könyv. A pergő párbeszédek, a remek vizuális megjelenítések és karakterrajzok szomjazzák, hogy színdarabbá váljanak. - írja a vikilolvas.blogspot szerzője Natalie David-Weil A zsidó anyák soha nem halnak meg című könyvéről.

 • Balsors, szerencseA Három élet címet adta Paul Lendvai/Lendvai Pál a vele készült interjúkötetnek, de nyugodtan választhatott volna nagyobb számot is. – írja Miklós Gábor a Népszabadság január 25-i számában, Paul Lendvai Három élet című könyvéről megjelent írásában.
 • Aki az orránál fogva vezette a Harmadik Birodalmat  - Azoknak ajánlom ezt a kötetet, akiket érdekel a történelem és a titkosszolgálatok világa, akik szeretnék kiegészíteni az OVERLORD hadművelettel kapcsolatos ismereteiket.  Dr. Jásper András ajánlója  Juan Pujol Garica és Nigel West A kém neve GARBO című könyvről a diakonkormanyzat.hu weboldalon

 • Egy kalandkerülő kalandor – A hobbit nemcsak papíron vagy filmvásznon, hanem hangoskönyvként is működik: egy bájos és kedves történet egy hasonlóan szellemes előadásban. Hogy a páratlan hatás Tolkien vagy Kaszás Attila érdeme-e, nehéz eldönteni. De valószínűleg mindkettőjüké. Rókus Áron elemző, méltató recenziója A hobbit című hangoskönyvről a Filmtekercs.hu kulturális honlapon.
 • A film noir hajnala – Asszony a tóban. Igazán tökös krimi LA-ből, egy 100 % magánhekussal, valahol a ’30-as évek cool gengszterhangulatán túl, a film noir hajnalán. Ezt hozza az Asszony a tóban hangoskönyv változata, amelyhez Galamb adja hangját meglehetősen profi módon. Sergő Z. András kedvcsináló írása Raymond Chandler: Asszony a tóban című hangoskönyvről a Filmtekercs.hu kulturális honlapon.

 • Sajátos válogatás – Robottörténetek. Asimov tiszta elbeszélői stílusa miatt bármelyik robottörténete jó választás lett volna hangoskönyvnek. Schell Judit és Szarvas József előadása kiváló. Egy reprezentatívabb válogatás azonban érthetőbb, és így hatásosabb lenne a hallgató számára. Havasmezői Gergely érdekes ajánlója Isaac Asimov: Robottörténetek című hangoskönyvről a Filmtekercs.hu kulturális honlapon

 • Szerelmes regény, a szereplők tollából. Bajor Gizi első házassága. - Mátraházi Zsuzsa interjúja Vajda Miklóssal, a "Mert szeretet nélkül én meghalok." Bajor Gizi és Vajda Ödön szerelme és házassága leveleikben című könyv szerzőjével a konyv7.hu kulturális weboldalon.

 • Kezdd játékkal az új évet. Négy könyv, négy kérdés! A Kossuth Kiadó és a Cultura.hu közös játékán Ady, Gárdonyi, Börcsök Mária és Sipos Ferenc szépirodalmi köteteit lehet megnyerni.

 • Könyvkiadás az árral szemben. Kibelbeck Mara interjúja Kocsis András Sándorral, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatóval a Cultura.hu kulturális weboldalon

 • Szunyoghy miatyánkja. A művet Gárdonyi utolsó korszaka egyik legjobb regényének tartják. Jásper Ferenc írása a Gárdonyi Géza sorozat legújabb kötetéről a Metropol című napilapban és a Metropol.hu online felületen.

 • Olvasmányos kémregény. Ungváry Tamás ajánlotta Juan Pujol Garcia és Nigel West A kém neve GARBO című könyvét az ATV Könyvjelző című műsorában 2012. december 29-én.

 • Látványos, magas színvonalú ismeretterjesztés, kiváló szakmai háttérrel. Józsa Ágnes riportja Kocsis András Sándorral, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatójával és Tóth Csaba régésszel, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársával A magyar pénz története című, a kiadó és a múzeum közös kiadásában megjelent könyv egyik szerkesztőjével a kötet sajtóbemutatóján. A riport a Civil Rádió Színpadkép című műsorában hangzott el 2013. január 5-én.

 • Sütni tényleg bárki tud - Molnár Kata Orsolya ajánlója Varga Gábor Desszert szerelem című könyvéről az Olvassbele.com kulturális portálon.

 • Booklány szereti...Mintha egy filmet néznék, amit akarok is és nem is, mintha valami húzna, bele, a történetbe, mintha ez lenne a valóság, mert talán (?) az is. Nem, nem igaz, hogy a valósághoz való minden esetleges hasonlóság a véletlen műve... Welcome to the Nagy Magyar Rögvalóság! - írja a blog szerzője Horváth Péter Dzsorden című, a Noran Libor Kiadónál megjelent könyvéről a vikiolvas.blogspot.hu oldalon.

 • Évtizedek óta elismert színész, néhány éve tánctudásával is lenyűgözte a tévénézőket, arra azonban hiába is várt volna bárki is, hogy Kulka János főzőműsorokban keljen versenyre. - Könyvajánló Kulka János ÖNÉTELRAJZ című könyvéről az Est.hu oldalon.

 • Anyák mennyországa - Gáspár-Singer Anna recenziója Natalie David-Weill A zsidó anyák soha nem halnak meg című, a Noran Libro Kiadónál megjelent könyvéről az Olvassbele.com kulturális honlapon.

 • Komédiások közelről Kalmár Tibor rendező a nagy nevettetők után, melyben klasszikus vígjátékok és kabarészerzők anekdotáit gyűjtötte össze, legújabb kötetében legendás komédiásokról ír. - Balogh Gyula írása Kalmár Tibor Legendás komédiások című könyvéről a Népszava online felületén.

 • Pro és kontra a könyvpiacon 2012-ben - A könyvszakma vezetői és résztvevői ilyennek látták a könyvpiacot 2012-ben. Összeállítás a Cultura.hu weboldalon Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója közreműködésével.

 • Megnevezni a megnevezhetőt - Berényi Emőke írása Végel László: Bűnhődés c. könyvéről a MagyarSzó.com-on

 • „Fontos dolgokról írni” - Gion Nándor: Véres patkányirtás idomított görényekkel - Sándor Zoltán recenziója a MagyarSzó.com-on

 • "A történet lebilincselően visszaadja, hogy vajon ilyen helyzetben mit érezhetnek a túlélők, mi mindenre képesek az életben maradásért."- Niki kedvcsináló ismertetője a saját blogján Charlott Rogan Mentőcsónak című könyvéről.

 • Jelenbe zárva - Illényi Mária interjúja Horváth Péterrel Dzsorden című könyvéről a konyv7.hu interntes irodalmi portálon.

 • A fiatal Bajor Gizi szerelmes levelei – Egy tragikusan kifejező szemű, tiszta  női arc végigkísérte a gyerekkoromat. Molnár Gabriella, főszerkesztő személyes hangú, sok érdekességet tartalmazó írása a Mimind.hu internetes portálon Vajda Miklós „Mert szeretet nélkül én meghalok” Bajor Gizi és Vajda Ödön szerelme és házassága leveleikben című könyvről.

 • Pénztörténet könyvben kifejezve – Kulcsár László személyes hangú recenziója az Infovilag.hu weboldalon Pallos Lajos – Torbágyi Melinda – Tóth Csaba A magyar pénz története című, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Kossuth Kiadó közös gondozásában megjelent, szórakoztató, tartalmas, hatszáz képpel illusztrált könyvről.
 • Két provokátor beszélget – Várkonyi Tibor írása a Népszava.hu-n Andrassew Iván RÓNA PÉTER Miskolctól Oxfordig c. könyvéről.

 • A szüntelen mosolygás könyve - Cserhalmi Imre recenziója az Olvassbele.hu kulturális weboldalon Kalmár Tibor Legendás komédiások c. könyvéről

 • „Mert szeretet nélkül én meghalok” – Peredi Ágnes beszámolója az Infovilag.hu weboldalon Vajda Miklós ”Mert szeretet nélkül én meghalok” Bajor Gizi és Vajda Ödön szerelme és házassága leveleikben című könyvének bemutatójáról, ahol Kern András színművész olvasott fel részleteket a levelezésből.

 • Mit viseltünk a múltban? címmel jelent meg Lázár Zsanett írása a Cultura.hu weboldalon A magyar viseletek története című könyvről.

 • Régi könyvek újjáélesztő mecénásai - Peredi Ágnes beszámolója az Amor Librorum Klub márványtábla avatásáról és az új kötetekről.

 • Helyhez kötődő receptek. Recenzió borajánlóval Kulka János ÖNÉTELRAJZ című könyvéről a Vinoport.hu online bormagazinban.

 • Booklány szereti... Kifejezetten kedvelem ezt az asszimetrikus, görbe orrú, kívül-belül szabálytalan asszonyt. Embert, nőt, színésznőt, nőcit. Mindig felsóhajtok, ha meglátom egy film stáblistáján: végre! Itt valami zsigeri jó következik. - írja Bodó Viki Diane Keaton Játszd újra, Diane című könyvéről szóló, személyes hangú ismertetőjében a vikiolvas.blogspot.hu-n

 • Anya-könyv - Diane Keaton Játszd újra, Diane "Az apa-könyveknek már vannak klasszikusai, főleg Magyarországon. Diane Keaton most kísérletet tesz arra, hogy az anyák is megkapják azt a figyelmet, ami nekik jár." Részlet Erdélyi Z. Ágnes elgondolkodtató recenziójából, amely az Olvassbele.hu-n jelent meg.

 • A Sziget hangja és melege – Részlet Demszky Gábor Az elveszett szabadság – láthatatlan  történeteim című, a Noran Libro Kiadónál megjelent könyvéből a Népszabadság 2012. november 24-i hétvégi mellékletében

 • Booklány szereti ... Bodó Viki szubjektív recenziója Varga Gábor Desszert szerelem című könyvéről a vikiolvas.blogspot.hu-n.

 • Hontalanság, Végel László Bűnhődése - Hegedűs Barbara beszámolója a Litera és a Nyitott Műhely Előhívás című sorozatának november 7-i programjáról, ahol Végel László Bűnhődés című, a Noran Libro Kiadónál megjelent könyvéről volt szó.
 • Egy lezárt életmű lezáratlan lehetőségei - Szöllősi Barnabás kritikája a litera.hu-n Gion Nándor Véres patkányirtás idomított görényekkel című, a Noran Libor kiadónál megjelent könyvéről.

 • Ma Kulkával ebédelek - Molnár Gabriella, a mimind.hu főszerkesztőjének kedvcsináló írása Kulka János ÖNÉTELRAJZ című könyve sajtóbemutatójáról és a könyv tartalmáról.

 • Parádés könyvbemutatón ismerhette meg a közönség Kalmár Tibor „Legendás komédiások” című új kötetét -írja Peredi Ágnes az Infovilag.hu weboldalon megjelent és fotókkal gazdagon illusztrált cikkében.

 • Előre le kell szögeznem, nem tudok róla elfogulatlanul írni… olvasható az Index internetes portálon a Chili&Vanilia blog szerzőjének beszámolója Kulka János ÖNÉTELRAJZ című könyvének sajtóbemutatójáról.

 • AZ ATV START című műsor vendége volt Kulka János, akit Mészáros Antónia kérdezett most megjelent ÖNÉTELRAJZ című könyvéről.

 • Kulka János elizgulta a vajkrémet. Helyszíni beszámoló Kulka János ÖNÉTELRAJZ című könyvének sajtóbemutatójáról az Origo internetes portálon, a KötveFűzve blogon.

 • Mészáros Antónia beszélgetett Kocsis András Sándorral, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatójával a Világtörténelmi enciklopédia sorozatról, a  november 7-én megjelent első kötetet bemutatva az ATV START  című műsorában.

 • Divattörténet. A magyar viselettörténet nagylexikona. Makrai Sonja recenziója A magyar viseletek története című könyvről a Magyar Nemzet Online oldalán.

 • Szerelem, szeretet – filmen, könyvben. A könyv egy érdekes, titokzatos, önismereti kollázs - írja Molnár Gabriella, a Mimind.hu internetes portál főszerkesztője egyéni hangú könyvismertetőjében Diane Keaton Játszd újra, Diane című könyvéről.

 • Vallai Péter, a Vígszínház színművésze volt a vendégünk az Örkény István könyvesboltban, a Noran Szalon könyvbemutatóján 2012. október 31-én. Vallai Péter részleteket olvasott fel a Maczkó úr útnak indul és a Maczkó úr szárazon és vízen című könyvből. Gergely Bea fotói, itt, Vallai Péter legutolsó nyilvános szereplésén készültek. Mi ezzel a fotóalbummal búcsúzunk a kiváló színésztől.
 • "Nem hagyom szó nélkül, ha szembeköpnek". Miklós Gábor interjúja Paul Lendvaival, a HÁROM ÉLET  címmel megjelent könyv kapcsán a Népszabadságban.

 • Kálmán Olga vendége volt Paul Lendvai, az ATV Egyenes beszéd november 2-i adásában.

 • Paul Lendvai három élete. A Népszava tudósítása a könyv október 30-i sajtóbemutatójáról.

 • Későn futott címmel jelent meg Keresztury Tibor szubjektív hangvételű írása a Futók könyve című kötetről a KönyvesBlog internetes portálon.

 • Soha ne ítéljünk el senkit a tetteiért, amíg nem ismerjük mindkét oldal álláspontját.  Recenzió  Joanna Trollope A másik család című sikerkönyvéről az Olvaslak.hu könyvkritikai portálon.

 • Juhász Ferenc új könyve már első pillantásra azzal ráz meg, hogy minden lírai töprengését egy etikai dilemma tükrében részletezi, és verseit a jó-rossz viszonylatában helyezi el. Báthori Csaba elemző írása Juhász Ferenc A Pegazus istállói című új verseskötetéről a Népszabadságban.

 • Sophie Hannah remekül fenntartja a feszültséget - Turán Beatrix recenziója Sophia Hannah Idegen arcocska című könyvéről az ekultura.hu weboldalon.

 • A 19. századi könyvkiadás "aranyembere" Heckenast Gusztáv könyvkiadói pályájáról A vállalkozó és a kultúra címmel jelent meg a Kossuth Kiadónál egy tanulmánykötet. A könyv szerkesztőjével, Lipták Dorottyával készített interjú a KÖNVVHÉT című folyóiratban olvasható.

 • Gárdonyi konzerválja magát - Kibelbeck Mara interjúja Hitseker Máriával, a Gárdonyi Géza sorozat szerkesztőjével a Cultura.hu weboldalon.

 • Híres szerelmek, szépelgés nélkül - Laik Eszter interjúja Börcsök Máriával, a Kettészakadt Magyarország és a Szakadozó mítoszok című könyvek szerzőjével a Könyvhét 2012/4. számában és a folyóirat internetes oldalán. 

 • Tabuk nélkül: magyar írók, költők kapcsolatai - Börcsök Mária, a Szakadozó mítoszok című könyv szerzője a Metropol napilapban

 • Börcsök Mária, a Szakadozó mítoszok című könyv szerzője az ATV START Plusz műsorában egy nappal a könyv hivatalos bemutatója előtt.

 • A Szörnyeteg és a Király is bennünk van - interjú Csepeli Györggyel, a Kis emberhatározó című könyv társszerzőjével az Olvassbele.com weboldalon

 • Több érdekes képpel illusztrált cikk a Gárdonyi Géza sorozatról a Terasz.hu kulturális weboldalon.
 • Az élet ismét túlszárnyalta a fantáziát. László Ágnes interjúja Sumonyi Zoltánnal, Az azeri baltás című, politikai krimi szerzőjével az Olvassbele.com weboldalon

 • Nem egykötetes író címmel interjú jelent Hitseker Mária, sorozatszerkesztővel a Metropol napilapban az új, 18 kötetes Gárdonyi Géza sorozatról.

 • Volt egyszer egy gyarmatunk címmel ajánlja a Népszabadság olvasóinak  Jamrik Levente és Pálvölgyi Balázs Tengerre, osztrák-magyar! című írását a BBC History szeptemberi számából.

 • A rosszból is sokat tanult. Interjú a Metropol napilapban a most 84 éves Juhász Ferenccel, akinek az idei könyvhétre jelent meg a Kossuth Kiadónál A Pegazus istállói című, új verseskötete.

 • Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából címmel jelent meg Brys Zoltán értékes, tartalma elemzése Gánti Bence A buddhizmus c. könyvéről az elitmed.hu weboldalon

 • Fej fej ellen címmel jelent meg Kelen Károly írása a Népszabadság Magazinban a Fejben dől el (Sportpszichológia mindenkinek) című könyvről, amelynek valamennyi szerzője nő.

 • A Sziget az állam után a második címmel  ajánlja a hvg.hu Jávorszky Béla Szilárddal, a SZIGET 20 ÉV szerzőjével a HVG-ben megjelent interjút.
   

 • Húsz év együttlét címmel átfogó, figyelemfelkeltő  recenzió  a SZIGET 20 ÉV - HÉV c. könyvről a Funzine.hu-n.
 • Miért nem lettünk kínaik ? - Papp Sándor Zsigmond írása a  SZIGET 20 ÉV - HÉV című könyvről a Népszabadság magazinjában.
 • Hazugságok nyomában – Jolsvai Júlia recenziója a Könyvhét hasábjain Alexander Canduci: A történelem nagy hazugságai című könyvéről.

 • Világújdonság a magyar okoskönyv – a hir24.hu beszámolója a Kossuth Kiadó és az Európai Kommunikációs Ügynökség közös kiadványainak bemutatójáról.

 • Az Antropos kulturális online magazin könyvajánlója Tom Harper: Az elveszett szentély című könyvéről.

 • Összefogtak a magyarországi e-könyvesek – A kulturpart.hu kulturális hírportál beszámolója.

 • Kánikulában nézegessen fényképeket! – Jolsvai Júlia ajánlója a Könyvhét folyóiratban Kozák Lajos fotográfus életmű-könyvéről és Eifert János Képírás című kötetéről.

 • Az úri huncutság és a hegy – A Népszabadság tudósítása az „Egyesülés az e-könyvekért” elnevezésű szervezet alakuló üléséről és kerekasztal-beszélgetéséről.

 • Kovács Tímea írása az ekultura.hu oldalon Laini Taylor: Füst és csont leánya című fantasy regényéről.

 • Visszafelé a jövőbe – Morvay Péter beszélget a Hetek hasábjain Paul Lendvai: Magyarok című könyvének új kiadása kapcsán a szerzővel.

 • Paprikás krumpli Adynak – Kácsor Zsolt Népszabadság-beli írása a Noran Libronál megjelent, Ady Endre híres váradi sajtóperének részleteit feltáró kötetről.

 • Azok a kilencvenes évek... Horn Gyula 80: ecsetvonások egy portréhoz – recenzió és részletek a könyvből az infovilag.hu hírportálon.

 • Regényes életek, avagy a Kossuth Kiadó új sorozata a Könyvélmény blogoldalon.

 • „Pontosan tudom, hogy azoknak is rosszat tettem, akik hittek ebben az emberben” – Interjú a Tőkés-könyv szerzőjével, Andrassew Ivánnal az RMDSZ gyergyói honlapján.

 • Kinek a szégyene? – Kibédi Varga Sándor recenziója a Tőkés-könyvről az olvassbele.com oldalán.

 • A hit hatalma – J.R. dos Santos: Isten haragja című, legújabb könyvének ajánlója az olvassbele.com kultúrkirakatban.

 • Félszerzetek között – Dalnoki Fanni könyvajánlója Laini Taylor: Füst és csont leánya című fantasy-regényéről az olvassbele.com oldalán.

 • Sziget - 20 év HÉV – Dékány Márta írása a HarmoNet.hu weblapról.

 • Húsz év bulizást összegez a Sziget könyv – az MTI beszámolója a Kultúrpart.hu oldalán.

 • Könyvhét: Pokorny Lia esete a hangoskönyvekkel – az RTL Klub riportja.

 • A valóságos társadalmi lakmuszpapír – a Magyar Szó beszámolója a Sziget-könyv sajtóbemutatójáról.

 • Ó, szép, szegény boldog Élet! – Kelen Károly beszélgetése a 84 éves Juhász Ferenccel a Népszabadság hasábjain „A Pegazus istállói” címmel megjelent új verseskötete kapcsán.

 • Egy jól összeállított könyv a 20 éves SZIGET-ről – a music.hu zenei portál könyvajánlója.
 •