Borítókép: Világtörténelem 12. szám
Kossuth Kiadó 2020
Tulajdonságok
  • 200 x 250 mm, puhatáblás
  • 104 oldal

Világtörténelem 12. szám

Mit adtak nekünk a rómaiak?

Eredeti ár: 1 490 Ft
Online ár: 1 192 Ft

Szerzőink szokás szerint a Föld számos szegletét bejárják, hol játékosabban, hol halálos komolysággal kalandozva a történelmi korszakok között. Az előbbire is kínál példát „A nagy kérdés” című rovatunk cikke, melyben hét történész igen eltérő szemszögekből elemzi a Római Birodalom évezredes örökségét. Akad köztük, aki a római gasztronómiai vagy a lakáskultúra hatására mutat rá az európai civilizációban, akad, aki a máig ható gazdasági és termelési viszonyokat elemzi, de olyan is akad, aki a római komédiák és a mindennapi humor lenyomatait vizsgálja.

Az amerikai álom egyik legdivatosabb célpontja már jó másfél–két évszázada is a Kaliforniai-félsziget volt, ám a 19. század közepi aranyláztól napjainkig a sikerek és a magasra ívelő karrierek mellett számos kudarcot is elkönyvelhettek azok, akiket ide kergetett az álmuk. Írásunkban a 20. század elejétől kezdve, Hollywood vonzásán át a Szilícium-völgy kiépüléséig kísérjük végig azokat a jellemzőket és jellemeket, amelyek és akik jelképes földdé varázsolták e vidéket.

Nem vitás, hogy 1945 sorsdöntő fordulatot hozott az emberiség történetébe, ám a háború lezárásán és egy új világrend kialakulásának kezdetein túl – ennek néhány csomópontjáról képes beszámolót adunk –, sok egyéb, messzire mutató esemény is történt, amelyek évtizedekre befolyásolták a világ később vasfüggöny által kettéosztott közvéleményét. Ez volt az az év, amikor az embermentő svéd diplomatát, Raoul Wallenberget elrabolták Budapestről – a jól ismert történet egy kevésbé köztudott fordulatát, a Wallenberg-sztori 1970-es évek végi „újrafelfedezését” és kultuszának az amerikai titkosszolgálat által is ösztönzött megalapozását mutatjuk be egy új életrajzot fellapozva (22. oldal). A második világháború vége, illetve a holokauszt tapasztalata volt a kiindulópontja egy további, mindmáig vitatott szociálpszichológiai kísérletnek, amelynek főszereplője, Stanley Milgram alakját is megidézzük.

Kövessenek bennünket az egyiptomi Karnaktól a polinéziai Tahitiig, a keresztes háborúk korától az űrkorszakig!

További ajánlatunk ehhez a kiadványhoz

TOP lista

Könyv újdonságok

Előrendelhetőek kedvezménnyel

Hangoskönyv újdonságok