Borítókép: A könyv története
Kossuth Kiadó 2015
Tulajdonságok
  • 205 x 255 mm
  • 288 oldal
  • ISBN 978-963-098-097-5

Roderick Cave, Sara Ayad A könyv története

A barlangfestményektől az e-könyvig

Eredeti ár: 6 990 Ft
Korábbi ár: 3 495 Ft
- Tavaszi áreső -
Akciós ár: 4 194 Ft

Az emberek szeretik a listákat. A könyvek világában a listák külön műfajjá váltak: „az évszázad legjobb könyvei”, „100 könyv, amelyet el kell olvasnod, mielőtt meghalsz” és így tovább. Ez a kötet is egy ilyesféle lista: csodálatos tárgyak csodálatos felsorolása, amely korszakokon és kultúrákon átívelő összefüggéseket tár az olvasó elé.

Kevés ember bír olyan széles és mély tudással, amely egy ilyen lista összeállításához szükséges. Rod Cave évtizedek óta dolgozik ezen a területen, több tucatnyi kötet és tanulmány áll mögötte. Páratlanul sokat tud a könyvről, arról, hogy milyen formákban jelent meg és milyen helyet töltött be a történelemben. Így hát nem meglepetés, hogy ebben a kötetben olyan kérdéseket tárgyal, amelyeket a könyv történetével foglalkozó szerzők ritkán tesznek fel maguknak. Ennek a lebilincselő könyvnek a másik szerzője Sara Ayad, az irodalom, a képzőművészet, valamint a könyvtörténet kutatója. Ayad és Cave a kiválasztott könyvek meséiből – mint kárpitot színes fonalakból – szövi meg a szépség és az intrika történetét.

Az ilyesfajta könyvekben természetesen megtalálhatók bizonyos alapvető munkák: barlang falára és állatcsontokra írt szövegek, agyagtáblák és bambuszkönyvek, az Íliász és a Beowulf, illuminált középkori kéziratok, a Gutenberg-Biblia és a Nürnbergi krónika. De találunk itt az Andokból származó csomóírásos kiput az inkák korát megelőző időkből, papirusztekercseket, szerepel a Koreai Tripitaka és a kopt Biblia, hogy csak négyet említsünk.

A puszta felsorolást kiegészítő rövid esszék a könyveket – a legkorábbiaktól az e-könyvekig – helyezik el történeti környezetükben. A válogatás különleges azért is, mert a fontos – bár gyakran nem eléggé méltányolt – könyveket a tudós és a laikus olvasó érdeklődésének széles területeiről gyűjtötte össze. A koncepció eredetisége, a témák és az egyes könyvek fontossága, a nagyszerű képanyag, a hozzájuk tartozó ismertetők és képaláírások együttesen teszik nagyszerűvé ezt a művet.

Annyi más, könyvek listáit összeállító könyvtől eltérően ez a kötet elég merész és éleslátó ahhoz, hogy figyelembe vegye a táncról vagy a titkosírásról szóló szövegeket, a képregényeket, a mini- és nanokönyveket, a palimpszeszteket, a gyógyszertani munkákat és a jóskönyveket, Nyugatról és Keletről, vagyis bármit, ami a könyvtörténet és az egyetemes kultúra szempontjából fontos.

Az a hatalmas mennyiségű tudásanyag, történelem, irodalom, tudomány, szórakoztatás és műveltség, ami ebben a száz könyvben megtestesül, csak kis része annak, amit a szerzők a művelődéstörténet, a nyomtatás és a könyvtörténet világáról tudnak. Ennek az értékes, lenyűgöző és informatív gyűjteménynek helye van minden, a történelem, a könyvtörténet és a kultúrhistória iránt érdeklődő olvasó könyvespolcán.

További ajánlatunk ehhez a kiadványhoz

TOP lista

Könyv újdonságok

Előrendelhetőek kedvezménnyel

Hangoskönyv újdonságok