logo
Múltunk, ha szembejön
Nóvé Béla

Múltunk, ha szembejön

önkényuralmi emlékeink

Eredeti ár: 2 800 Ft
Online ár: 2 240 Ft

Az ’56-ban született szerző – egy sor hiánypótló forráskiadvány és történelmi monográfia közreadása után – ezúttal a „velünk élő történelem”, a személyes sorsok és a kortársi emlékezet izgalmas tanúságait összegzi, méghozzá rendhagyó módon úgy, hogy eközben saját köztörténeti magánemlékeit is felidézi.
Miféle sors várt a „forradalom árváira”, arra a sok ezer menekült kamaszra, aki 1956 őszén egyedül vágott a világnak – avagy egy másik korfordulóhoz érve, azon intézetekben felnőtt, lázadó tizenévesekre, akik éppen a rendszerváltás évadján váltak nagykorúvá? Hogyan alakult Trianon óta a kisebbségi magyar közösségek „szétfejlődése”, dacolva háborúval, diktatúrákkal s egy sor újabb impériumváltással? Melyek a mélyebb strukturális és lélektani okai a térségbeli nacionalizmusok makacs újraéledésének, avagy másfelől: a modernitás elutasításának, a demokratikus értékrend látványos megrendülésének? Hogyan él tovább a Kádár-kori amnézia ’56 és ’89 valódi örökségét máig elsikkasztva? Miféle eszmények, érvek formálták a hetvenes, nyolcvanas évek cenzúravitáit, a magyar szamizdat mára méltatlanul feledett hőskorát, és vajon mennyiben terheli esélymulasztás a rendszerváltó értelmiséget, a sajtót, az egyháza(ka)t, a régi és újabb politikai elit(ek)et?
A szerző sommás válaszok helyett inkább makacsul tovább kérdez, történeteket rekonstruál, tényeket összegez, sokféle emléket próbál szembesíteni egymással. Amint az külön-külön és együtt valamennyiünk dolga lenne egy tisztultabb önismeretre törekedve. Hogy múltunk, „ha szembe jön”, ne kelljen zavartan, szemlesütve kitérnünk előle.

Tulajdonságok

  • 145 x 200 mm
  • 258 oldal
  • fekete-fehér fotókkal
  • ISBN 978-615-527-427-5

További ajánlatunk

Nagyhatalmi játszmák – 1956
Eredeti ár: 3 400 Ft
Online ár: 2 720 Ft
Magyarország apróbetűs históriája
Eredeti ár: 6 500 Ft
Online ár: 5 200 Ft
A magyar történelem vitatott személyiségei
Eredeti ár: 3 600 Ft
Online ár: 2 880 Ft
Mátyás Corvinái
Eredeti ár: 8 990 Ft
Online ár: 7 192 Ft