logo
A tékozló ország - bőrkötéses változat
Juhász Ferenc

A tékozló ország - bőrkötéses változat

(reprint kiadvány)

-15%
25 000 Ft
21 250 Ft

„A költő nem tesz mást: csak tűzliliomot ültet a lét szívébe. Elmondja a világot és meg akarja változtatni a világot. A jóság küldötte ő. Az élet énekese és társa a halálnak. Énekel, amíg száját be nem tömi a föld. És mindenkinél jobban vágyódik a szabadságra és a szeretetre” – vallja Juhász Ferenc ars poetikájában.

A tékozló ország (Egy ismeretlen vándorköltő krónikája 1514-ből) is ennek a szabadságvágynak a korszakos eposza, hatalmas látomás, amely túlnő a Dózsa parasztháború eseményein és az emberi lét egyetemes ellentmondásait feszegeti, az emberhez méltó megmaradásért emel szót.

„Hol a szabadság, az emberi?”– teszi fel a kérdést. S a felelet: „Csak percnyi volt, villám-fehér!” S jött utána a másik… S búvik az ember verembe, föld alá, s elbúvik önmagába… Riadtság, rémület, s dac a szemekben, de több a néma alázat, a félelem lombosodik…”

Az alcímben szereplő vándorköltő képtelen szabadulni a pusztulás, a züllés elűzhetetlen emlékképeitől, árad belőle a panasz. Szinte érezzük a nyomor robbanásveszélyes felhalmozódását, s a szépség és a szenny, a jóság és a kegyetlenség együttélését meg az elembertelenítő félelmet is. Mindezek láttán a költő eltöpreng, vajon „Ha élünk, hordjuk tovább az idő bűnét?” S a megoldás:

„Ó, ember, a hitedet ne veszítsd el, őrizd meg
a lélek nagy hitét!
Ki volna nálad nagyobb, nem lehetsz vágytalan,
ne tűrd a szenvedést.
Ha kell, hát százszor újrakezdjük, vállalva ezt
a legszebb küldetést,
Mert a szabadság a legtöbb, amit adhat magának
az emberiség.”

Tulajdonságok

  • 170 x 245 mm
  • 116 oldal
  • fekete-fehér rajzokkal (rézkarcok)

További ajánlatunk

Szépség koldusa
1 990 Ft 1 692 Ft
-15 %
Arany János Kapcsos könyve - bőrkötésben
35 000 Ft
 
Arany János balladái
6 990 Ft 5 942 Ft
-15 %
Tótágas
2 490 Ft 2 116 Ft
-15 %