logo
PAF III – Pintér András Ferenc

PAF III – Pintér András Ferenc

Zúzott terek

-15%
2 980 Ft
2 533 Ft

Zúzni, mint törni, vagy zúzni, mint "megdolgozni" az anyagot?

Joggal merül fel bennünk a kérdés. Szép anyanyelvünk árnyalt kifejezésrendszere jelen esetben csak támpontot tud adni… Főleg PAF redundáns koloritja mellett.

Eddig a vad és fékezhetetlen primer értelmezést fordítottuk oda, s vissza PAF alkotásai kapcsán. Jelesül képjelkép, szín és forma számunkra is ismert szisztémájában kapaszkodókat keresve. Elemzéseink során kikacsintottunk a transzcendens, a geometrikus és a konstruktívnak hitt világokba, de adekvát választ eleddig nem leltünk.

Számos elemzés, például Dr. Nemes Gábor tanulmánya írja: "PAF festészetének gesztus-geometria koordináta-rendszerében további ordináta vagy abszcissza irányú elmozdulások várhatók, netán maga a rendszer is paradigmatikusan megváltozik, azt az elemző nem láthatja, de kíváncsian várja."

Bevezetőmben a festői változásokat üdvözlöm tiszta szívvel.

Amikor jó arányban keveredik a tanult ismeretekből táplálkozó kognitív eszközkészlet, s az egyéni, úgymond egyedi hangvétel, amikor stílus és nem unalomig ismételt modorosság feszül az alkotóban, s ez az egészséges elegy jelenik meg PAF zúzott téri valójában. Igen! Fontos az alkotó emberi minősége, ugyanúgy fontos, mint ahogyan a dekorativitás csapdájának gyönge mezsgyéjén egyensúlyozva kell tartalmat megjelenítenie. Mi is a tartalom?

Mi a festő szándéka? Hipotézisem szerint az alkotói folyamatot valóban a művész zárja le, de mindenkor a néző fejezi azt be!

Fotográfusként zavarba ejtett PAF képeinek testessége. A vakrámán átcsorduló dőre múltat idéző szcenitása, avagy ’fiduszkodása’, incselkedő kacérsága. A mögöttes - szó szerint értendő - képi előéletről mesélő rétegek, faktúra, s kalligráfia képződik ott a megannyiszor zúzott felületen. Mennyi kitárulkozni vágyó titok lappang egy műben? Mennyi fáradtság s kudarc búvik meg az át- és átfestett, megint csak zúzott rétegekben. A kérdés, vajon kell-e ezt nekünk tudnunk? Avagy csak elfogadjuk azt, amit látunk?

A képeknek igenis van előélete, sőt múltja, jelene…

Borsos Mihály

Tulajdonságok

  • 240 x 275 mm
  • 80 oldal
  • színes képekkel
  • ISBN 978-963-09-8522-2

További ajánlatunk

Művészi kavicsfestés
3 990 Ft 3 392 Ft
-15 %
Fehér László
3 990 Ft
 
Nagy szövéskönyv
9 800 Ft 8 330 Ft
-15 %
Vízfestés
2 490 Ft 699 Ft
-72 %