logo
Ki a katakombából
Passuth Krisztina, Petőcz György

Ki a katakombából

Vajda Lajos, a festő másként

-15%
2 800 Ft
2 380 Ft

A könyv alcímében szereplő „másként” a kontextus iránti igényt mutatja: a tanulmányok szűkebb vagy tágabb környezetében és összefüggéseiben kívánják bemutatni Vajda Lajos alkotói személyiségét és munkáját. Vajda eddig inkább csak elszigetelt, elődök és hatások nélküli magányos zseniként szerepelt az irodalomban, s mint ilyen, maradt „mai napig sem közismert” a nagyközönség számára.

Vajda Lajostól a műveken kívül szinte alig maradt ránk valami: levelek, fényképek, ecsetek, festékek, egy vakráma-darab, noteszlapok, igazolványok, könyvek, valamint néhány később született, pár soros baráti visszaemlékezés. Mindez egy élet és életmű rekonstruálásához nagyon kevés, és Vajda minden szakmai ismertsége és elismertsége ellenére is valóban ismeretlen.

Vajon pótolható-e az, ami Vajda életében és a halálát követő évtizedekben elmaradt? Beilleszthető-e még a 20. század művészetének fő áramába, ahová oly nagy öntudattal és elszántsággal törekedett?

A kötetben szerepeltetett írások az eddigi szemléleten túllépve, összefüggések és párhuzamok szövetébe ágyazzák Vajda munkásságát. Újra rátekintenek a művekre, és előszedik az ismertnek vélt dokumentumokat – egyfajta „perújrafelvétel” kezdetét követheti az olvasó.

A kötetben összegyűjtött tanulmányokat újkeletűségük és a kontextusban láttatás törekvése fűzi egybe. Két, egymástól független szerző nem egységes teória ívére felfűzött írásai – ily módon bizonyos párhuzamosságokat, sőt, a két szerző nézetei közötti ellentmondásokat is tartalmazhatnak.

A kötet célja azonban nem egy véglegesnek szánt álláspont kialakítása, hanem a Vajda-dosszié újranyitása.

Tulajdonságok

  • 145 x 200 mm
  • 200 oldal
  • ISBN 978-615-551-380-0

További ajánlatunk

Itália arcai
4 990 Ft 4 242 Ft
-15 %
Zsidó írók és művészek a magyar progresszióban
1 990 Ft 1 692 Ft
-15 %
Orosz avantgárd
2 990 Ft 2 542 Ft
-15 %
Bécs, Budapest, Hollywood
2 990 Ft 2 542 Ft
-15 %