Borítókép: Híres magyarok
Kossuth Kiadó 2021
Tulajdonságok
  • 160 x 235 mm, keménytáblás, védőborító
  • 240 oldal
  • ISBN 978-963-544-219-5

Császtvay Tünde Híres magyarok

Beszélgetések nemzetünk nagyjaival 1849–1914

Eredeti ár: 6 500 Ft
Korábbi ár: 3 250 Ft
- Tavaszi áreső -
Akciós ár: 3 900 Ft

A magyar könyvkiadásban előzmények nélküli, háromrészes sorozat első kötete a korabeli – 1849 és 1914 közötti – magyar sajtóban megjelent interjúk közül válogat, visszatekintve az interjú műfajának magyarországi kezdeteire. Császtvay Tünde irodalomtörténész segítségével napi- és hetilapok, folyóiratok sokaságából gyűjtöttük össze a legnagyobb személyiségek legérdekesebb beszélgetéseit.

A mai értelemben vett interjú a 19. század közepétől Amerikában kezdett először egyre kedveltebb lenni, míg Angliában, valamint Nyugat- és Közép-Európában csak a 19–20. század fordulójától vált elfogadottá. Műfaji sajátossága, hogy a bennfentes újságíró vagy beszélgetőtárs nem csupán bizonyos információk megszerzőjeként vagy a hírességek megfigyelőjeként, az ott elhangzottak továbbítójaként, hanem a megszerzett hírek értelmezőiként lépnek fel. Mindezt úgy teszik, hogy a megszerzett tudást a tömegeknek szóló médiában adják közre. Az érdeklődők elé tárják ezeket az irányított kérdésekkel kinyert, mások által nem ismert, akár bizalmas információkat, miközben nem másíthatják meg a kérdezett személy gondolatait, közlendőit, emellett környezetrajzot is adnak a nyilatkozóról.

Az első kötet időhatára az I. világháború kitöréséig tart. A kiválasztott személyek többsége író- és művészember, köztük – a teljesség igénye nélkül – olyan neveket találunk, mint Arany János, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Benczúr Gyula, Munkácsy Mihály, Zichy Mihály, Szinyei-Merse Pál, Liszt Ferenc, Lehár Ferenc, Jászai Mari, Fedák Sári; a sportolókat (és az építészeket) Hajós Alfréd képviseli, a politikusok és a közéleti szereplők sorában található Bem József, Kossuth Lajos, Görgei Artúr, Andrássy Gyula, Wekerle Sándor és özvegy Damjanich Jánosné.

További ajánlatunk ehhez a kiadványhoz

TOP lista

Könyv újdonságok

Előrendelhetőek kedvezménnyel

Hangoskönyv újdonságok