logo
Bura Károly cigányprímás
Hajnáczky Tamás

Bura Károly cigányprímás

Aktivista, revizionista, vizionarista

Eredeti ár: 3 600 Ft
Online ár: 2 880 Ft

Ez a kiváló kötet az első, amely a legendás cigányprímás, Bura Károly életét és munkásságát bemutatja. A szerző, Hajnáczky Tamás nyomon követi Bura Károly életútját, és sikeresen szemlélteti azt a viharos történelmi korszakot, amikor az Osztrák–Magyar Monarchia szétesett, a magyar cigányzenészek pedig honfitársaikkal együtt átélték Trianon traumáját, és részt vettek a magyar nemzeti eszme megerősítésében. Ez a könyv elbeszéli a magyar cigányzenészek lenyűgöző történetét, akik nemcsak elszenvedői voltak a politikai intézkedéseknek és áldozatai a történelem viharainak, hanem életük tevékeny építőiként jelentős mértékben járultak hozzá a magyar és a cigány kultúrához.

A fiatal, de már tapasztalt kutató, Hajnáczky Tamás sikeresen és kitűnően szemlélteti, ahogy Bura Károly és a cigányzenész szervezet, amelyben hajtóerő volt, hogyan járult hozzá ahhoz, hogy a cigányzene elválaszthatatlan része legyen a magyar nemzeti kultúrának; bemutatja, miként küzdött Bura Károly azért, hogy a cigányzenészeknek egyenértékű és méltó helye legyen a magyar társadalomban, ezzel egy időben hozzájárult a cigányzenészek identitásának megerősítéséhez és fejlesztéséhez.

Ez az újszerű és eredeti kötet kötelező olvasmány, nemcsak azok számára, akiket a cigányzene és a roma történelem érdekel, hanem mindazon történészek számára is, akiket ez a régió és ez a történelmi korszak foglalkoztat.

Elena Marushiakova,
a University of St Andrews professzora, a Gypsy Lore Society elnöke

Tulajdonságok

  • 165 x 235 mm, füles kartonált
  • 128 oldal
  • ISBN 978-963-517-203-0

További ajánlatunk

Földiekkel játszók
Eredeti ár: 5 990 Ft
Online ár: 4 792 Ft
Magyar menóra
Eredeti ár: 3 990 Ft
Akciós ár: 1 499 Ft
Mérföldkövek a magyar művelődéstörténet-írásban
Eredeti ár: 2 490 Ft
Online ár: 1 992 Ft
A könyv története
Eredeti ár: 6 990 Ft
Online ár: 5 592 Ft